Månadens fluga oktober - Thunder Creek

 

För några år sedan åkte jag och Ulf över atlanten för att fiska i den berömda "Yellowstone nat Park" i USA. Under veckan i parken hade vi sällskap av min vän Ted Patlen och hans bror. Ofta brukar jag och Ted fastna i diskussioner som berör den amerikanska flugfiskehistorien. Ted är grymt påläst och är därför intressant att lyssna och lära av.

Vi hade precis avslutat en shoppingtur inne i en mataffär då Ted plötsligt räckte över telefonen till mig och sa; Det är till dig....

 

I andra ändan hördes en skrovlig, nästan lite hes röst.

- How are you sir? Frågade den okände rösten.

- Jo tack, svarade jag lite trevande på engelska.

- I am Keith Fulsher, are you Ted´s friend?

 

Herre min gode tid! Ted har ringt upp sin vän Keith Fulsher, mannen bakom succé- flugan Thunder Creek och räckt över luren till mig.

Vad säger man, jag trodde ju knappt att karln levde längre.

Det visade sig snart att den gamle mannen i andra ändan var mycket trevlig och välvillig att besvara mina frågor.

 

Historien om denna populära "Bucktail- fluga" började under tidigt 1960- tal i delstaten New York. Keith Fulsher hade anammat en tämligen anonym ide´ att binda exakta fiskimitationer. Han fascinerades särskilt över hur enkelt tekniken gjorde det möjligt att imitera ett fiskyngels färgsättning, ljus på undersidan och mörk på ovansidan.

Flugorna gjorde succé och fiskade bra över hela USA. Under några år utvecklades en hel serie av fiskimitationer som liknade de flesta av öringens olika bytesfiskar.

1973 skrev så Keith C. Fulsher sin bok "Tying and Fishing the Thunder Creek Series". I boken ger han fler tipps på spännande färgkombinationer som flugan kan bindas i.

 

Men trots att Fulsher är den som gjort bindtekniken och flugan populär så förekom faktiskt liknande flugor långt före honom. Bland andra så band exempelvis den amerikanske flugbinderskan Carrie Steven´s en liknande hårvingestreamer redan sjuttio år tidigare.

Att böja bak hår eller fjäderfibrer är alltså ingalunda något nytt inom flugbindingen utan har alltså förekommit ganska långt tillbaks i tiden. Orsaken till att man började med tekniken kan ha varit att man på så vis kunde tillverka slitstarka flugor som höll länge.

 

Jag använder Keith Fulsher´s "Buckttail" i samband med framför allt öringfiske i strömmande vatten. Här tycker jag att flugan kommer till sin rätt, gärna fiskad med flytlina, lång tafs och ett litet blyhagel.

Fulsher binder sina Thunder Creek ganska lättdressade och transparenta. Jag har tvärtom upplevt att flugan fiskas bättre om den binds något överdressad. Smaken är som... och hur flugan skall dressas överlämnar jag till dig själv att bedöma, mycket nöje vid städet.

 

 

 

 

 
Månadens fluga-arkivet


Månadens fluga oktober - Thunder Creek

Månadens fluga- Thunder Creek

Månadens fluga september- en myggpuppa.

Täck krokskaftet med tätt lindade trådvarv. Fäst fast wiren vid krokböjen.

En lättdressad March Brown till augustiöringen!

Fäst några rapphönshackel till en gles stjärt vid slutet av krokskaftet. Fäst sedan in ribbingen vid samma ställe.

Månadens fluga juli- spent spinner med äggsäck

Dubba bindtråden med ytterst lite dubbing till äggsäcken.

Månadens fluga juni- Royal Coachman Trude

Fäst in 4- 6 strån guldfasantippets som stjärt och därefter 2- 3 påfågelhearl längst bak på krokskaftet.

Månadens fluga maj - Stor åslända

Fäst in en gles bunt hjorthår längst fram vid krokögat, med spetsarna riktade framåt.