Månadens fluga juni- Royal Coachman Trude

Under förra året fiskade jag tillsammans med några vänner i den klassiska nationalparken Yellowstone. I parken finns bland annat sträckor av berömda flugfiskeströmmar som Firehole, Gallatin och Madison för att nämna några. Strax utanför ligger det lilla samhället West Yellowstone som lever upp under några få turistrika månader varje sommar. Fantastiskt nog finns här inte minde än sex stycken flugfiskebutiker, var och en med ett enormt utbud. Det var bland dessa butiker som vi och övriga turister sökte kunskap om när och var fisket var som bäst. Rick som arbetar i en av butikerna berättade för oss om både kläckningar, bästa fisketid och vilka flugor som fungerade bäst. Bland alla imitationer av natt- och dagsländor fanns här en" mink bland hermelinerna". En färgglad, vacker torrfluga som såg ut som en gräddbakelse bland alla de övriga - en Royal Coachman Trude.

 

Med viss skepsis köpte jag lite pliktskyldigt ett par av de färgglada torrflugorna. Rick berättade att flugan fungerade särskilt bra utefter Madisons kanter vid skymning. Visst, karl´n hade ju fiskat i området en hel del och borde ju veta. Men det kändes ändå märkligt att knyta en "Fancyfluga" på tafsen då merparten av fisket handlade om "Matching the hatch".

 

Redan under resans första kväll prövade vi Madison strax utanför parken vid "Three Dollar Bridge". Utmed kanten vakade öringarna tätt och i buskarna som sträckte ut över vattenytan satt mängder med nattsländor. Valet var enkelt, en E- tolva fiskad med hasarteknik skulle tämja öringen även i USA. Jag fick några öringar i tät följd men därefter var det tvärnit. Flugor byttes, nya tekniker presenterade den ena naturtrogna flugan efter den andra utan framgång. Så kom jag att tänka på de färgglada "gräddbakelserna".

 

Redan vid första kastet tog den första fisken som tidigare hade nekat allt jag presenterat för den. Även nästa fisk tog vid första driften, en vacker öring som mätte nära 50 cm. På liknande vis fortsatte fisket fram tills mörkret gjorde ett fortsatt fiske omöjligt. Madison hade bjudit på en fantastisk kväll, men framför allt hade en ny torrfluga tagit en säker plats i flugasken.

 

Efter USA- resan har jag med framgång använt flugan i strömmande vatten i såväl södra som i norra Sverige. Så varför inte pröva, både öring och harr föredrar tydligen" gräddbakelser" framför tråkig husmanskost ibland......

 

Material för Royal Coachman Trude.

Krok: 12- 16

Bindtråd 1.6/0 Röd

Bindtråd 2. 8/0 Svart  eller "Power silk"

Stjärt: Guldfasan tippet

Kropp: Påfågel och

Vinge: Kalvsvans vit

Hackel: Tupp, rödbrun
Månadens fluga-arkivet


Månadens fluga oktober - Thunder Creek

Månadens fluga- Thunder Creek

Månadens fluga september- en myggpuppa.

Täck krokskaftet med tätt lindade trådvarv. Fäst fast wiren vid krokböjen.

En lättdressad March Brown till augustiöringen!

Fäst några rapphönshackel till en gles stjärt vid slutet av krokskaftet. Fäst sedan in ribbingen vid samma ställe.

Månadens fluga juli- spent spinner med äggsäck

Dubba bindtråden med ytterst lite dubbing till äggsäcken.

Månadens fluga juni- Royal Coachman Trude

Fäst in 4- 6 strån guldfasantippets som stjärt och därefter 2- 3 påfågelhearl längst bak på krokskaftet.

Månadens fluga maj - Stor åslända

Fäst in en gles bunt hjorthår längst fram vid krokögat, med spetsarna riktade framåt.