En flicksländenymf till vårens regnbågsfiske.

Jag glömmer aldrig då en av de äldre killarna i fiskegänget visade upp ett nytt flugmönster, en flicksländenymf. Det var en imponerande syn, den såg nästan verklig ut med sin tunna lite transparenta kropp gjord av Swannundaze.
När han berättade att materialet till kroppen användes av "nymfexperter" i USA, kändes det som att flugan var helgad på något vis!

 

Hemma försökte jag förgäves hitta ett substitut till Swannundaze, men ingenting gick att använda. Så det blev till att binda flicksländenymfer med dubbade kroppar i stället, som senare skulle visa sig fungera precis lika bra.
Jag hade inte enbart fått en ny fluga som var skojig att binda, jag hade också fått en ny favoritfluga för regnbåge.

 

Under åren har olika imitationer av flicksländenymfen avlöst varandra. Ibland binder jag dem detaljrika och realistiska, medan jag andra år gör dem mer spartanska.
Jag kan inte säga vilket som är bäst, bara att flicksländenymfen är en av mina viktigaste flugor för stillvattenfiske under vår och försommar.

 

Nymfen är en ganska god simmare och "paddlar" sig fram genom att vicka kroppen i sidled, samtidigt som den skjuter på med de stora gälbladen ytterst på kroppen. Eftersom rörelsen sker i horisontalplan är den i princip omöjlig att efterlikna. Tack och lov nöjer sig fisken med att flugans rörelse sånär påminner om den äkta.

 

Enklast imiterar man nymfens gång genom att använda flytlina, en superlång tunn tafs och en lätt fluga som långsamt handtvistas hem. Vid långsam hemtagning kan det vara svårt att upptäcka ett försiktigt napp. Därför "fettar" jag som regel in fluglinespetsen och låter den agera nappindikator. Oftast ser man nappet långt före man hinner känna det i handen.

 

Just nu tycker jag att en flicksländenymf med mycket "liv" fiskar bäst. Därför binder jag den gärna med kropp och stjärt av marabou eller chickabou. Nymfen som beskrivs här är bunden enbart med chickabou och blir därför extra livfull i vattnet.
Visst, ögonen är en smula överdrivna till sin storlek, men jag tror att dem kan trigga fisken till att hugga.

 

Eftersom chickabou är ett mycket lätt material får flugan nästan samma densitet som vattnet. Rätt bunden ser den viktlös, nästan svävande ut då den fiskas hem. Dessutom sjunker den extremt långsamt vilket i sig är en förutsättning för att kunna fiska flugan långsamt även i grunt vatten utan att fastna.

 

Krok: Tiemco 2312 # 10- 12
Bindtråd: Uni thread, 8/0 olive
Stjärt: Chickabou, Grizzly Olive
Kropp: Chickabou, Grizzly Olive
Ribbing: Wire, silver
Vingsäck: Chickabou, Grizzly Olive
Thorax: Chickabou, Grizzly Olive
Hackel: Rapphöna
Ögon: Glas/ plastpärlor och 0,40mm nylonlina
Månadens fluga-arkivet


Månadens fluga oktober - Thunder Creek

Månadens fluga- Thunder Creek

Månadens fluga september- en myggpuppa.

Täck krokskaftet med tätt lindade trådvarv. Fäst fast wiren vid krokböjen.

En lättdressad March Brown till augustiöringen!

Fäst några rapphönshackel till en gles stjärt vid slutet av krokskaftet. Fäst sedan in ribbingen vid samma ställe.

Månadens fluga juli- spent spinner med äggsäck

Dubba bindtråden med ytterst lite dubbing till äggsäcken.

Månadens fluga juni- Royal Coachman Trude

Fäst in 4- 6 strån guldfasantippets som stjärt och därefter 2- 3 påfågelhearl längst bak på krokskaftet.

Månadens fluga maj - Stor åslända

Fäst in en gles bunt hjorthår längst fram vid krokögat, med spetsarna riktade framåt.