Eggfly, en fluga för vinterfisket i Tidan

Mikael Hagman har ingått i min bekantskapskrets i många år. Dessutom har vi fiskat en hel del tillsammans i Baltak. I början av 1990- talet ingick Mikael bland annat i den lilla skara av flugfiskare som började med tjecknymf här i Sverige. Sedan dess har tekniken och flugorna stått under ständig utveckling. Vid ett tillfälle berättade "Micke" om en fluga han kallar för "Pinky" som varit särskilt bra under vintern. Flugan som var gjord av babyrosa chenille liknande inget annat som vi använt tidigare.


Men, nyheten skulle prövas och flugan blev naturligtvis en succé, precis som Mikael utlovat. Pinky är en imitation av ett laxromkorn och används i Nordamerika vid Steelheadfiske.
Intresset för romkornsflugorna ökade och efter ett tag hade jag flera olika mönster i asken.
Bland dem som fungerat bäst för mig är denna månads fluga, "Eggfly". Mönstret har många år på nacken och är antagligen en av de mest kända äggimitationerna som finns.

 

Till en början var jag övertygad om att flugan i första hand skulle tas för en pellets. Men eftersom merparten av den fisk jag fångade var gammal och hade acklimatiserats i ån, så måste flugan ha tagits av någon annan orsak. Till slut så fick jag det förklarat för mig.
Där regnbågen förekommer naturligt så är den en utpräglad äggtjuv. Beteendet är särskilt utpräglat under vintermånaderna då laxen leker. Regnbågen följer efter och stjäl laxromen av två anledningar. Dels som föda men också för att hålla ner en konkurrerande art.

 

I Tidan finns ingen lax, men trots det finns ändå instinkten kvar hos regnbågen att äta laxägg.
Bäst fiskar man med romkornsflugorna genom fridriftspresentation nära botten. Det finns flera olika alternativa tekniker att använda, där den traditionella tjecknymfmetoden förmodligen är den allra bästa.

 

Helst använder jag en heldragen ca 12 fot tafs, sällan grövre än 0,12mm. Som toppfluga har jag oftast en mindre och lättare äggfluga, som fiskar strax under ytan. På andra upphängaren sitter oftast ett förtyngt Haröra.
Som tacklets nedersta fluga har jag en något större och tyngre äggfluga än den som sitter överst.

 

Flugan bör bindas med så kallat eggyarn, men om man inte har just det materialet så funkar det nästan lika bra med ex. Fly- Rite.

Materialbeskrivning

Krok: 8- 12 gärna böjd.
Tråd: Orange.
Förtyngning: Blytråd och tungstensskalle
Kropp: Eggyarn, orange och gult.
Månadens fluga-arkivet


Månadens fluga oktober - Thunder Creek

Månadens fluga- Thunder Creek

Månadens fluga september- en myggpuppa.

Täck krokskaftet med tätt lindade trådvarv. Fäst fast wiren vid krokböjen.

En lättdressad March Brown till augustiöringen!

Fäst några rapphönshackel till en gles stjärt vid slutet av krokskaftet. Fäst sedan in ribbingen vid samma ställe.

Månadens fluga juli- spent spinner med äggsäck

Dubba bindtråden med ytterst lite dubbing till äggsäcken.

Månadens fluga juni- Royal Coachman Trude

Fäst in 4- 6 strån guldfasantippets som stjärt och därefter 2- 3 påfågelhearl längst bak på krokskaftet.

Månadens fluga maj - Stor åslända

Fäst in en gles bunt hjorthår längst fram vid krokögat, med spetsarna riktade framåt.