Föreläsningar & workshops

Föreläsningsalternativ av Klingberg

50 minföreläsningar. Välj ut två rubriker som avhandlas under en kväll.

 

 1. Hasarfiske
  Här lär du dig mer om historien, människorna, flugorna och fisketekniken bakom denna allt mer populära torrflugemetod för strömmande vatten.

  - Här ingår bildspel, kort instruktionsfilm samt flugbindning med videokamera och projektor.
 2. Tjecknymffiske
  Under säsongen 2008 gavs jag möjlighet att besöka och fiska tillsammans med upphovsmännen bakom denna i dag så omtalade nymfteknik. Föredraget beskriver såväl historiken, människorna, flugorna och hur de olika teknikerna utförs.

  - Här ingår bildspel, kort instruktionsfilm samt flugbindning med videokamera och projektor.
 3. En flugfiskesäsong efter regnbåge i stilla vatten
  Följ med en säsong till det populära Hökensås i Västra Götaland. Fisket är i huvudsak inriktat efter regnbåge och öring av yttersta kvallitet som snabbt acklimatiserat sig till ett liv i sjöarna. Här i beskrivs fisketeknikerna, insekterna som påverkar fisket, det unika området och de stiltypiska "hökensåsflugorna".

  - Här ingår Bildspel samt flugbindning med videokamera och projektor.
 4. CDC
  Den magiska fjädern har fått allt fler anhängare bland flugbindare över hela världen. Många av flugfiskets mest tongivande flugbindare menar att de i dag helt gått över till att binda sina flugor av cdc eftersom dessa flugor fångar flest fiskar. Om man skall tro på att ett visst flugmaterial skulle orsaka fler hugg än andra överlåter jag till dig att själv avgöra. Men helt sant är att cdcflugorna både är spännande att binda och fantastiska att fiska med. Föredraget innehåller cdc-flugornas historik, människorna bakom dem, hur de binds och var de bäst används att fiskas med.

  - Här ingår bildspel, samt flugbindning och en kortare film om hur flugorna kan användas.
 5. Danicatid
  Ett spännande bildspel där fisket, kulten, förväntningarna och de stora öringarna behanlas med rika bilder. Södra Sverige har under många år varit en mindre omtalad plats att söka efter den stora brunöringen. I dag har åarna återhämtat sig och bjuder på ett fiske som stundtals är av yppersta världsklass. Förutom ett mycket rikt illustrerat föredrag får Du dessutom lära dig hur man binder "Nya" imitationer av sländans hela livscykel.

  - Här ingår bildspel samt flugbinding.

 

Föreläsning 100 min, endast ett program/ föreläsning.

 1. Flugfiske i vilda västern
  Följ med på en flugfiskeresa till USA´s berömda delstater Montana, Idaho, Colorado och Wyoming. Här får du chansen att uppleva fisket i några bland världens mest omtalade flugfiskeströmmar som: Yellowstone nat. Park, Klippiga bergen, Henrys fork och Missouri. Ni får även träffa på legenderna bakom fisket här så som Brooks, Harrop och Jacklin för att nämna några.

  -Här ingår enbart bildspel.
 2. Flugans historia
  Följ med på en spännande resa genom flugfisket och flugans historia. Här får du bland annat stifta bekantskap med kända flugfiskare som Juliana, Cotton, Ronalds, Ogden och Halford för att nämna några.

  - Här ingår bildspel samt flugbindning.


Workshop
Välj ut en eller ett par "flugkategorirer"att binda och lära er mer om under en klubbkväll. Materialet som behövs ingår självklart tillsammans med "sample-påsar" med material till varje fluga som binds. Föreläsningen sker via storbild och videokamera så att alla detaljer syns ordentligt. Lagom gruppstorlek: Max ca 20 pers.


Workshopalternativ:


- Streamers
- Tjecknymf
- CDC- flugor
- Snabbare flugor (annorlunda tekniker för snabbare flugproduktion)
- Torrflugor
- Klassiska våtflugor
- Mjukhacklade; flymfer, spiders och mjuka torrflugor
- Flytflugor för sjunklinefiske; Mycket foamtekniker
- Traditionella regnbågsflugor; flicksländenymf, Busen, Corixa, buzzers och hökensåspuppan mm.
- Torrflugor enligt Catskilltraditionen: Quill gordon och Light Cahill för att nämna några.
- Eget urval, Ni väljer lite av varje som ni själva vill att vi binder under kvällen.
- Flugbindning som hantverk; fulldressad lax eller New England streamers

 Kostnaden är 3000:- plus moms för en föreläsningskväll eller workshop.

Kurs för enskild eller grupp
Här är det egentligen upp till Dig/Er att själva bestämma vad ni vill få ut av dagen. Vanliga önskemål är exempelvis; Kastning, Fisketekniker för antingen strömmande- eller stilla vatten.
Flugor och tafsmaterial ingår under dagen.

 

Kostnaden för en dags guidning eller kurs är för 4 personer 3000:- plus moms. Om gruppen är större än 4 så tillkommer ytterligare en kostnad på 500:- per deltagare.