Månadens fluga april.

Som flugfiskare i allmänhet talar vi oftast om dag- och nattsländornas betydelse för vårt flugfiske. Men ser man till hela säsongen står dessa båda insektsgrupper för en ganska liten del av vad fisken äter. Störst betydelse som fiskföda har tveklöst "tvåvingarna", där bland andra mygg och harkrankar finns representerade.
Bland fjädermyggen är det som regel larverna eller pupporna som imiteras. Men det händer faktiskt också att fisken tar en vingad mygga.

 

För somliga insektsarter börjar nu tiden för kläckning att närma sig. Tidigast ut bland dagsländorna är den stora vassländan som i en del sjöar kan få sällskap av sävsländorna. Men även om den tiden närmar sig så står fjädermyggen än så länge ensamma på ytan.
Med handen på hjärtat har inte jag heller särskilt många "myggimitationer" i asken. Men för några år sedan var det än värre. Jag stod nämligen helt utan då en sådan verkligen hade behövts.

 

Det var en tidig aprilförmiddag i Bastugölen på Hökensås, sjön låg som en spegel och det enda som bröt tystnaden var två knipor som kivades.

 

I det gula fjolårsgräset som hängde ner i vattnet intill kanten lekte stora paddor. Det var verkligen en härlig vårdag och jag hade hela sjön för mig själv.
Solen värmde skönt mot kanten inne i stora vassviken och på dom uppvärmda stenarna hämtade olika insekter ny energi.
Plötsligt bryts vattenspegeln utanför av ett försiktigt vak. Jag som kommit upp till sjön för att fiska med nymf blev aningen ställd, skulle dagen bjuda på torrflugefiske?

 

Det dröjde inte någon lång stund förrän ytan bröts på nytt, lika försiktigt som innan. Men vakformen gjorde mig konfunderad, det var något som inte stämde. Nästa gång en fisk visade sig så upptäckte jag vad det var, fisken bröt igenom vattenytan! Alltså åt fisken något som fanns ovanpå och inte i ytan som jag först hade trott.

 

Framför fötterna intill kanten låg hundratals tomma puppskal från kläckta fjädermygg. Här och var sågs också en och annan mygga kvar på ytan. Vid närmre granskning såg jag att benen hos en av myggorna hade fastnat i pupphuden. Dom andra hade visserligen gjort sig fria, men hade andra defekter som gjorde det omöjligt att lyfta.

 

Jag kikade ner i asken bland alla dag- och nattsländeimitationer för att se om där fanns något som liknade en mygga. Det gjorde det inte, inte ens med bästa vilja. Jag testade med en Red tag och sedan en liten Europa-12, inget funkade.
Visserligen blev jag inte helt utan fisk denna dag, men med en myggimitation skulle jag antagligen ha haft ett minnesvärt torrflugefiske efter vakande öring.

 

Sedan den dagen har jag numer alltid en imitation av en mygga i asken, särskilt vid tidigt sjöfiske med chans på vakande öring.

 


Krok: 14- 20
Kropp: Vernille, bränt
Thorax: Hare eller kanin
Vingar: Kalkon-biots
Hackel: Tupp- grizzly
Månadens fluga-arkivet


Månadens fluga oktober - Thunder Creek

Månadens fluga- Thunder Creek

Månadens fluga september- en myggpuppa.

Täck krokskaftet med tätt lindade trådvarv. Fäst fast wiren vid krokböjen.

En lättdressad March Brown till augustiöringen!

Fäst några rapphönshackel till en gles stjärt vid slutet av krokskaftet. Fäst sedan in ribbingen vid samma ställe.

Månadens fluga juli- spent spinner med äggsäck

Dubba bindtråden med ytterst lite dubbing till äggsäcken.

Månadens fluga juni- Royal Coachman Trude

Fäst in 4- 6 strån guldfasantippets som stjärt och därefter 2- 3 påfågelhearl längst bak på krokskaftet.

Månadens fluga maj - Stor åslända

Fäst in en gles bunt hjorthår längst fram vid krokögat, med spetsarna riktade framåt.