En rosa räka till havsöringen.

Under de senaste åren har vi åkt till den Danska ön Bornholm för att möta våren. Vid slutet av februari är det vinter här hemma medan Bornholm ibland kan bjuda på verkligt "skönväder". Men förutom vårkänslor, god dansk mat och dryck så är det naturligtvis öns storvuxna havsöringbestånd som är den främsta orsaken till vår visit.

 

Eftersom det fortfarande är vintertempererat vatten så är sällan fisken särskilt aktiv. Men den är där och träffar man rätt i tid, flugval och presentation så finns chansen att kroka på en verklig drömöring. Även om fisket är trögare än annars så har det tidiga vårvinterfisket vissa fördelar. Längre fram invaderas nämligen ön av fiskare ifrån såväl Tyskland, Danmark och Sverige. Fisken är visserligen mer i "nappartagen" då än under februrari, men i gengälld kan det vara svårt att få plats. Under tidig vårvinter är det mest lokala som fiskar runt ön och konkurrensen om de bra fiskeplatserna är betydligt mindre.

 

Trots att fisket ibland varit mer än lovligt svårt så har vi faktiskt aldrig helt blivit utan fisk under någon av våra resor. Dessutom så har flera av fiskarna varit av ganska hyggligt format.
Visst, en stor del av öringen är fortfarande färgad, men det förekommer också att en och annan silverblank biter på våra flugor.

 

Öns lokala flugfiskare har ofta varit behjälpliga med såväl goda råd om fiskeplatser som gångbara flugmönster. Flugorna som används lokalt imiterar inte sällan "räkdjur". Somliga av dem är traditionellt bundna medan andra har en modernare "look".

 

En kväll hade vi perfekta förutsättningar för ett lyckat fiske vilket gjorde att vi dröjde oss kvar långt efter skymningen. Fisket var verkligen bra och vi både kände och krokade flera fiskar under kvällen. Den fluga som fungerade bäst för mig var en rosa räkimitation bunden med smältlim, icedub och lite styva strån av nylonfibrer.
Jag fiskade räkan som upphängare ungefär en meter framför en stor grå kaninhårszonker.

 

Sedan den händelsen har jag alltid ett par rosa räkor i min flugask för havsöring.
Här om kvällen satt jag och experimenterade och lekte med lite olika material. Resultatet blev denna månads fluga. En rosa räka som till viss del påminner om den fluga som jag använde på Bornholm men som är betydligt lättare att binda.

 

Krok: Partridge Salt # 10
Bindtråd: Powersilk, 8/0
Antenner: H2O Frizz Fibre- Pearl
Ben: Hönssaddel, grizzly
Hackel: Tupp, grizzly
Kropp: Rosa, glitterchenille # L
Rygg: Nymph skin, transparent
Månadens fluga-arkivet


Månadens fluga oktober - Thunder Creek

Månadens fluga- Thunder Creek

Månadens fluga september- en myggpuppa.

Täck krokskaftet med tätt lindade trådvarv. Fäst fast wiren vid krokböjen.

En lättdressad March Brown till augustiöringen!

Fäst några rapphönshackel till en gles stjärt vid slutet av krokskaftet. Fäst sedan in ribbingen vid samma ställe.

Månadens fluga juli- spent spinner med äggsäck

Dubba bindtråden med ytterst lite dubbing till äggsäcken.

Månadens fluga juni- Royal Coachman Trude

Fäst in 4- 6 strån guldfasantippets som stjärt och därefter 2- 3 påfågelhearl längst bak på krokskaftet.

Månadens fluga maj - Stor åslända

Fäst in en gles bunt hjorthår längst fram vid krokögat, med spetsarna riktade framåt.