En kläckare till Danicafisket.

Det har gått ganska många år sedan jag hjälpte Allan Petersson på Fly- Dressing, då i Huskvarna. Sysslorna var alltid spännande och intressanta, särskilt kul var det att titta och känna på alla nyheter.
Så en dag damp senaste numret av Flugfiske i Norden ner på fikabordet. I en av artiklarna beskrevs det hur man binder en kläckare försedd med en magisk polecylonkula och en bit damstrumpa på ryggen.

 

Eftersom nyheter inom flugbindning då var ganska rara så skulle vi naturligtvis försöka hitta något motsvarande att sälja. Problemet var bara att dessa kulor enbart fanns att köpa hos artikelförfattaren Sune Adolfsson själv.
Tills en dag då Allan lyckades komma över en "sittsäck" på IKEA som vid närmre granskning innehöll tiotusentals vita och svarta plycelonkulor. Jösses vad flytkulor vi sålde och kul hade vi!

 

Men trots att Sune Adolfsson genom sin artikel i FiN gjorde kläckaren publik här i norden, så var han ingalunda först. Exempelvis fanns flugtypen med i Goddard & Clarkes bok "The trout and the fly" från 1980.

 

Just det här mönstret är ett hopkok av många olika flugor på samma tema. Ibland binder jag dem med naturmaterial och ibland med konstfibrer, helt enkelt beroende på hur jag vill att flugan skall ligga i vattenytan. 

 

För att bakkroppen på just den här kläckaren skall sjunka ner och ligga under ytan binds den därför med Fly- Rite. När jag har fotograferat kläckande sländor har jag särskilt lagt märke till att nymfkroppen ofta är mörkare än den nykläckta sländan. Därför binder jag helst mina kläckare med en mörk bakkropp och ett ljust thorax.

 

Hacklet är något överdimensionerat och skall i första hand imitera liv eller rörelser. Jag har använt tupp till den här flugan. Men vill man ha ett rörligare hackel så går det också bra att använda höna eller rapphöna.

 

Om du har svårt att hitta polycelonkulor på nätet eller i din lokala butik så går det faktiskt att göra dem själv. Utgå i från polecylon av något slag, exempelvis "Booby eyes" eller liknande. Till dem lite mindre flugorna går det bra att använda vanlig 3 mm foam.
Mät ut en lagom stor bit och klipp den sedan till önskad form.

 

En del tycker att den vita kulan ser onaturlig ut underifrån och målar den mörk. Men för att flugan ändå skall synas mot vattenytan så sparas den vita färgen på kulans ovansida.
Det finns en hel uppsjö av olika "mayflykläckare" att välja bland. Fördelarna som det här mönstret ger är en fluga som flyter ganska länge, även efter att man har fångat en fisk på den.


Krok: Tiemco 200 R # 8
Bindtråd: Trico 17/0, vit
Stjärt: Struts, natur
Ribbing: Samma som bindtråd
Kropp: Fly Rite nr. 30
Thorax: Fly Rite nr. 41
Hackel: Tupp ljus olive.
Flytkula: Polycelon och damstrumpa.
Månadens fluga-arkivet


Månadens fluga oktober - Thunder Creek

Månadens fluga- Thunder Creek

Månadens fluga september- en myggpuppa.

Täck krokskaftet med tätt lindade trådvarv. Fäst fast wiren vid krokböjen.

En lättdressad March Brown till augustiöringen!

Fäst några rapphönshackel till en gles stjärt vid slutet av krokskaftet. Fäst sedan in ribbingen vid samma ställe.

Månadens fluga juli- spent spinner med äggsäck

Dubba bindtråden med ytterst lite dubbing till äggsäcken.

Månadens fluga juni- Royal Coachman Trude

Fäst in 4- 6 strån guldfasantippets som stjärt och därefter 2- 3 påfågelhearl längst bak på krokskaftet.

Månadens fluga maj - Stor åslända

Fäst in en gles bunt hjorthår längst fram vid krokögat, med spetsarna riktade framåt.