Årets första nymföringar!

Publicerat Monday, April 15, 2013

Så där ja.... det är tag sedan jag skrev på bloggen senast. Kanske hade jag tänkt lägga ner den helt, på grund av att tiden helt enkelt inte finns. Men samtidigt har det känts som att jag hela tiden velat hålla den vid liv, att fortsätta det som så många uppskattade. Så därför gör jag ett nytt försök, men det kanske inte alltid finns utrymme att skriva lika mycket som tidigare år. Men information om fiske, flugor och vatten i korthet lovar jag.

 

Först ut vill jag faktiskt berätta om att just i dag är en himskans bra dag, jag har nämligen fått årets första nymföringar i åná. Riktigt trevligt, inte minst eftersom jag faktiskt inte alls trodde att det skulle gå. På grund av låga flöden så är våra strömmar här i södra Sverige förhållandevis låga och klara, snudd på kristallklara faktiskt.
Vattentemperaturen visade modiga 2,7 grader vilket inte är särskilt optimalt för ett lyckat öringfiske. Nåväl, testade lite av varje tills jag slutligen knöt på en olivfärgad Flosslarv, då hände plötsligt allt på en gång. Eftersom flera av strömpartierna är för låga för att hålla någon fisk så verkar det som att flera öringar trängs vid de djupare hålorna, alltså de annars optimala platserna som annars upptas av den större fisken.


I den ena hålan fick jag två öringar, en på 32 cm och en som mätte 36 cm, båda välmatade och i bra kondition.
Efter att ha fridriftat nymfer ett par timmar bytte jag för nöjes skull över till en nedströmsfiskad svart våtfluga. Napp vid första kastet, antagligen togs den för en driftande bäcksländenymf-kul var det i alla fall. Bäcksländenymfer har jag hittills inte sett särskilt många, men i Baltak såg vi en hel del förra veckan. Stora rackare som om någon vecka borde finnas i tillräckligt stora antal för att locka upp fisken till en torrfluga.
 

130414

 Årets första öring tog på en Flosslarv.