Säsongsstart på Åsen

Publicerat Sunday, April 01, 2012

Utanför fönstret virvlar nysnön triumferande, som ett bevis på att vintern ännu inte gett upp.
Men det är bara tillfälligt, våren är här och flugfiskesäsongen har startat för länge sedan.


Bloggen har jag ständigt dåligt samvete för att inte hinna med, men ska försöka ta mig i kragen nu när det finns något att berätta om.
I måndags fiskade vi i Strandgölen, fisket var verkligen varierande under dagen. Förmiddagen bjöd på några hugg, missade fiskar och ett par krokade. Det var färggranna flugor som gällde, starkt rosa i marabou.

 

120331-1

Martins vackra hanfisk tog en rosa maraboustreamer.


Tappade en fisk nästan direkt på en flytlinefiskad flicksländenymf, men efter det hände verkligen inget. Det var först efter att jag bytte till sjunklina och flytbaggar som nästa fisk tog. Dessvärre är jag nog lite ringrostig eftersom jag lyckades riva av tafsen på båda fiskarna.
Martin Ågnell lyckades betydligt bättre, även han krokade ett par fiskar som han dessutom lyckades bärga hela vägen in till land. Den ena hanfisken, på tre kilo plus, var ett verkligt praktexemplar som åtminstone får mig att längta tillbaks till Strandgölen igen.

 

I går valde jag att fiska i Bastugölen i stället, hade hoppats på årets första torrflugefiske efter öring. Tyvärr blåste fisket sönder, vare sig fjädermygg eller öring visade sig.
Första timmen fiskade jag med flytlina, en svart flymf och en flicksländenymf. Inget hände, fisken verkade helt enkelt inte där. Bytte sedan till sjunklina i kombination med en vit och en svart flytbagge. Då flugorna fiskades helt nära botten tog fisken. Nappen kom stup i kvarten och eftermiddagens sista timmar bjöd på verkligt bra fiske.
Men fortfarande gäller tydligen att presentera flugorna väldigt bottennära, fisken verkar ännu inte alls intresserad av att söka födan högre upp i frivattnet.

 

120331-2

Det finns gott om troll- och flicksländenymfer i sjöarna.