Med torrfluga på Hökensås!

Publicerat Monday, January 09, 2012

Egentligen borde spöt ligga på hyllan, fluglinan hänga insmord i rejäla slingor på en galge i garderoben. Men så har det inte varit, till skillnad ifrån de tre senaste åren så har det gått utmärkt att fiska fram tills nu. Tiden runt jul bjöd exempelvis på ett fantastiskt bra rödingfiske i Lilla Havsjön och dagarna före nyårsafton ett galet bra regnbågsfiske i samma sjö.

 

Visst i stort sett alla sjöar har legat infrusna ett tag men just Havsjön har kämpat emot ända in i det sista. Julaftonens rödingfiske var verkligen fantastiskt, visserligen vakade regnbågen ganska idogt utanför mig men eftersom jag på förhand hade bestämt mig för att försöka fånga en röding så höll jag mig till streamerfiske.

 120109-1

Fjällröding i Havsjön är ett trevligt inslag.

 

Redan vid tredje kastet tog en mörk hanfisk flugan, kampen var väl si så där men det var ändock en röding.

Platserna runt bryggorna var bäst och det var bara där som rödingen nappade. Dagen till ära, det var ju trots allt julafton, tog jag med två av rödingarna hem. Den ena levererades till mormor som sedan sina uppväxtår i Jämtland naturligtvis håller fjällrödingen som en högt skattad matfisk.

 

Några dagar senare var det dags att göra ett nytt besök, denna gång var Petri med mig. Vi fiskade oss runt sjön men mötte inte någon röding alls den dagen. Däremot fiskade Brandstorpaviken, djupviken innanför Sommarudden och Vassviken extremt bra. Regnbågarna nappade som besatta inne i vikarna och det verkade nästan som att de stod samlade i stim på vissa platser. Bäst fungerade tveklöst orangefärgade streamers, vi fick även några på svart.

 120109-2

 

Petri ska just kroka av en av Vassvikens regnbågar.

 

Patrik Johansson fiskade i Havsjön här om dagen och trots endast en liten öppen yta i sjön så lyckades han ändå med bedriften att fånga en regnbåge på torrfluga! Förutom den han fångade såg han dessutom ytterligare några fiskar vaka. Jag har nog aldrig hört talas om något så tidigt torrflugefiske på Åsen förut. Här om dagen hade vi tänkt fiska i Havsjön igen, men nu ligger den helt frusen, därför blev det en tur till baltak i stället, om det går det att läsa på bloggen i slutet på veckan.