Flugbindning och ett kallt Baltak

Publicerat Tuesday, January 31, 2012

Min vän Anders Ström brukar säga att lusten för flugbindning ökar i takt med att ljuset tilltar, tänk vad rätt han har.
Att dessutom vädret i sig gjort eftermiddagarna längre gör inte suget direkt mindre.
Men vad sjutton ska man börja med, vilka behov finns och vilka askarnas rader eller fack har behov av påfyllnad inför den kommande säsongen?

 


Jag hamnar alltid i sådana bryderier före jag väl kommer igång. Bäst fungerar det att göra en långsiktigt plan innehållande flera olika flugtyper som sedan bockas av allt eftersom dom binds.
Det behövdes inte någon längre granskning i askarna för att komma på vilket det första projektet skulle bli, Danicor.
Då jag binder till mina privata askar lägger jag gärna ner lite extra jobb på flugorna, mest för att inte tappa tekniker eller fingerkänslan för vissa moment.

 

120130-3


Danica, Spent spinner med mörka vingar av cdc.

Jag band Danicor hela veckan och det blev ganska många till sist. Mest nöjd blev jag med imitationerna av "spentisarna" bundna med utslagna svarta cdc-fjädrar som vingar. För att ytterligare förstärka vingarnas glans band jag in en gles bunt av vita polygarnfibrer längs vingarnas undersida.

 

Det har också varit en trevlig flugbindarträff, hemma hos Ulf under helgen. Vi var sju bindglada grabbar som träffades för att tjöta, längta och diskutera kommande säsongs alla fisken vi tänkt göra. Johan Söderberg och Ulf band mycket småflugor så som F- flies och mininymfer medan Patrik, Claes, Dima och Martin band lite större doningar. Martin hade fullt upp med att binda flugor inför sin stundande fisketur till Nybroån.
För egen del blev det tvärtom rejält många jigg- och tjecknymfer i varierande storlekar. Ibland är det nämligen bra att sitta ner och binda ett rejält antal "grund"flugor som man vet kommer att gå åt under säsongen.

 

120130-1

Vid fallet har vattnet kravat ordentligt.

I måndags blev det en tur till Baltak, gissa om det var kallt i vattnet. Jag har köpt ett nytt Euronymf- spö från Sage som bara tvunget skulle testas.
Redan från början knöt jag på tre rejäla nymfer, var av den ena ett rejält romkorn.
Fisket var väl kanske inte så där superbra, men till sist gav det med sig. Det var uteslutande regnbåge som nappade, samtliga dessutom på romkornet.
Förutom i zon 1 där jag fick alla fiskar testade jag utan framgång också vid Bälteberga och vid ruinpolen.

 

120130-2

Romkornen fungerade klart bäst.

Till helgen blir det mer flugbindning, denna gång i form av den stora flugbindarträffen som jag, Håkan Karsnäser, Patrik Johansson och Niklaus Bauer håller tillsammans på Hökensås.