Vintern är här!

Publicerat Monday, January 23, 2012

Patriks om mitt äventyr fortsatte med att göra ett nytt försök i Lilla Havsjön, råken bredvid hopptornet kanske trots allt fortsatt skulle ligga öppen. Men väl framme vid sjön grusades vår väl optimistiska förhoppningar, nattliga minusgrader satte stopp för fortsatt flugfiske denna vinter.
Nå väl, skam den som ger upp- eller vad man nu säger. Snabbt fann vi oss ett alternativ och styrde kosan mot Baltak i stället.
Ofta fungerar vinterfisket på Åsen och i Baltak på följande vis: Om vintern är tillräckligt mild fryser inte sjöarna och man kan fiska där. Däremot finns inget som håller tillbaks nederbörden från att rinna ut i Tidan, som då ofta går hög och är svårfiskad.
Men då vintern bjuder köldväder så att sjöarna fryser, håller å andra sidan Tidan en ganska trevlig vattennivå. Nu har vintern kommit på allvar, åtminstone säger de sakkunniga så, och på sjöarna ligger det 4- 12 cm is. Baltak har däremot börjat komma i form, så katten vet om det inte blir en tur dit snart igen.

 

120123-1

Patrik krokade många fina mindre bågar i Home pool.

Då jag och Patrik fiskade i Baltak för en vecka sedan var vattennivån i mitt tycke väl hög för att fisket ska vara trevligt. Däremot var det ingalunda något dåligt fiske vi bjöds, det nappade nämligen lite var stans. Patrik höll sig vid Home pool och hade bra fiske med framför allt romkorn. Jag själv hade svårt att finna en plats där det lönade sig att nöta på, men fick fisk både framför bron, vid fallet och i kanalen. De flesta bet på harörenymfer eller husmaskar, alltså inte någon framgång för mig då det gällde romkornen.

120123-2

Fluo.orange har fungerat bra den senaste tiden.

 

Senaste tiden har nästan varje vaken timme gått till att färdigställa nästa nummer av Fly & Tie. Jaha, vad säger man då....att det här är ett fantastiskt bra nummer som bara måste köpas?
Okej, så här ligger det till, det blir mycket flugbinding; CdC, Mus och Green Highlander. Dessutom blir det spännande reportage om fiske i Piteälven och Vellach men också en bra artikel om vinterfiske efter stor havsöring längs Svenska sydkusten. Valet är alltså ditt, passar någon av ovannämnda rubriker så kanske tidningen kan vara något för dig.

 


Nu går den mesta tiden till flugbindning, håller på som bäst att planera upp nästa säsongs behov. Märkligt att vi behöver så många olika flugor i våra askar när vi egentligen bara använder något dussin, åtminstone är det så för mig.
Fast å andra sidan skulle själva flugbindandet och drömmarna som växer fram vid städet bli så mycket fattigare utan alla dessa mönster.
Nu ska jag göra några Danicor, förmodligen blir det både kläckare och spentspinners för man vet ju aldrig.