Lyckad höstkurs på Hökensås!

Publicerat Monday, September 05, 2011

I lördags morse träffades vi utanför Hökensås Sportfiskecenter, jag och nio förväntansfulla kursdeltagare. Några var från Jönköping med omnejd medan andra hade rest betydligt längre. Gunnar hade åkt motorcykel hela vägen ifrån Vilhelmina, verkligen inte dåligt!
Liksom andra kurser började vi även den här gången med kastträning på gräsmatten. Det är viktigt att lära sig kasta ordentligt, det är själva grundförutsättningen för att kunna flugfiska. Nästan alltid börjar vi, oavsett tidigare kunskapsnivå, med samma grundövningar. Dessa övningar bygger på "det perfekta kastet" som alla försöker göra till sitt eget grundkast. Utifrån grundkastet bygger vi sedan vidare med ytterligare "trix" för att antingen göra kasten längre, vinklade eller kanske raka.

 

110905-1

Anette njuter av eftermiddagssolen i Bastugölen.

Till kursen hade jag hyrt Bastugölen och där i satt ut nära hundra regnbågar i mindre format. Det är nämligen roligare då det nappar ofta än sällan, även om fisken är liten.
Redan nere vid sjön under själva demonstrationen om hur flugan fiskas hem vid nymffiske och flytlina nappade dom första fiskarna. Turligt nog missade jag krokningen, varefter kursdeltagarna sedan kunde ta vid och fiska på relativt ostörd fisk.

 

Första dagen nappade det som bara den, samtliga deltagare hade fiskkontakt och flera fick under dagen sina första flugfiskar. Leif från Mariestad anammade verkligen alla knep och lyckades håva inte mindre än fem fiskar under eftermiddagen. Särskilt intressant var att även den gamla fisken tog på ljusa zonkers.
Men trots mycket streamer och nymffångade regnbågar måste jag ändå ge en eloge till Viktor från Nässjö som trots "streamervillig" fisk ändå valde att fiska med torrfluga (geting). Han fiskade enbart på fisk han först såg vaka och tålamodet betalade sig väl, med ränta. Jag vet inte hur många fiskar han till slut krokade men många blev det.

110907-2

Martin lyser av lycka över sin första flugfångade fisk.

Sammantaget tycker jag att det blev en mycket lyckad kurs där samtliga deltagare lärde sig grundläggande och avancerad kastning samt flera effektiva stillavattentekniker.

 

Härnäst blir det en tur i Strandgölen, läs mer om detta upptåg på bloggen under veckan.