Trögt i Havsjön, men trevligt med fjällor!

Publicerat Monday, September 26, 2011

 

I fredags höll jag ut bakom tangenterna fram till två, därefter var det rena rally´n ner till Lilla Havsjön. Målet var givetvis ett lika intressant torrflugefiske med dammsländor som i måndags.

Väl nere vid sjön hade allt förändrats, istället för vindstilla blåste nu en kraftig nordanvind rakt in i Brandstorpaviken. Dess värre ökade sedan vinden under tiden som jag var där, torrflugefisket spolierades fullständigt. Ett tag kände jag mig "skitdålig" över att jag inte orkade hålla ut och fiskade mer koncentrerat med nymfer eller streamers. Men jag var helt enkelt ointresserad, jag hade längtat till torrflugefisket hela veckan, så blev det så här.

Men några av dom övriga besökarna vid sjön hade ett desto bättre fiske, antagligen fiskade dom med helt andra saker än vad jag prövade med.

 

I lördags hade jag förmånen att få instruera några tjejer ur den kvinnliga flugfiskeorganisationen "Fjällorna". Dom flesta av deltagarna hade jag träffat tidigare och såg därför mycket fram emot att få visa upp Tidans fina höstliga torrflugefiske.

110925-1

Nina drillar sin första flugfångade fisk i "Home pool"

Men på grund av fortsatt höga flöden var inget torrflugefiske att tänka på, åtminstone inte vad man normalt menar med torrflugefiske i alla fall.

Däremot testade vi på att fiska med flytande Roman Moser-streamers. Till en början var jag lite orolig för hur tjejerna skulle klara av att styra flugan i strömmen, det är nämligen inte helt enkelt. Men efter bara en kort instruktion klarade samtliga av dem tekniken galant. Dessutom lyckades dem lura upp en eller flera fiskar till den "jerkande" ytflugan.

Problemet var möjligen att fisken inte verkade ta ordentligt vilket gjorde det svårt att kroka fisken då den väl tagit. Men vad gjorde det väl det, upplevelsen av att se fisken jaga flugan var en stor upplevelse i sig.

 110925-2

Glada Fjällor och en glad instruktör!

I övrigt var fisket "sisådär", men det höga flödet gör det ju knappast lättare. Men förhoppningsvis kommer resten av veckan att bjuda sol och värme så att vattennivån hinner gå ner tills helgen då det är dags för nästa grupp.