Ulf, Tidan och en Färna

Publicerat Friday, September 02, 2011

Äntligen, tänk att det ska vara så svårt nu förtiden att hitta en tid för fiske tillsammans. Ulf är ofta upptagen med sina uppdrag medan jag är upptagen på mitt håll.
Men så uppenbarade sig ett tillfälle bara så där, Ulf ringde och jag var ledig.

 


Hela morgonen snackade vi, jämförde och försökte komma fram till vilken typ av fiske som skulle passa dagen till ära. Fisket häromkring är nämligen ruskigt bra nästan överallt just nu. Efter mycket fundering hamnade vi till slut, hör och häpna, i Baltak. Jag tror det var efter att vi just tittat på en kortfilm om författaren John Gierach som beslutet kom. Ån som han fiskade i på filmen påminde nämligen om Tidan.

 

Tobbe på Hökensås var också sugen att hänga på vilket skulle berika dagen ytterligare.
För mig handlar inte fisket nödvändigtvis om att alltid fiska så effektivt som möjligt. En fiskedag kan också gå ut på att undersöka hur nya flugor eller tekniker fungerar. Ulf och Tobbe var också pigga på att göra något annorlunda, nått nytt.

110902-2

Ulf drillar en pigg Baltakbåge.


Därför beslöt vi oss för att fiska i zon 3 och 2, med smånymfer och en nappindikator. Tekniken går ut på att man hänger en eller två flugor någon meter under en nappindikator. Flugorna kastas ett bra stycke uppströms och låts därefter fritt driva med strömmen, i det här fallet ett tiotal meter. Hela tiden håller man koll på indikatorn som visar då fisken nappar. Mest handlade det om att ta reda på om tekniken kunde vara ett alternativ i samband med framtida guidningar eller kurser.

 

Fisket var helt okej, vi kom i kontakt med säkert ett tiotal fiskar i polen, samtliga tog nymfer i stl 18- 20. Dom verkligt små nymferna gillades inte, vilket var något förvånande. Men nästan all fisk som togs var förhållandevis nyinsatt och därav också ganska stor.
En verklig bonus var Tobbes Färna som också den tog på en mycket liten guldskallenymf.

110902-1

Tobbes färna var riktigt vacker.

För årstiden är det ganska högt vatten i ån, inte på något vis för högt, men torrflugefisket blir tyvärr drabbat. Trots ganska gott om bäcksländor motsvarande # 16, Strömsländor, Baetis Muticus samt ganska rikligt med Gul Forsslända så vakade fisken bara sporadiskt.

 

I helgen är det dags för "Höstkursen- stilla vatten" som jag håller tillsammans med Flugfiskekurs.se och Hökensås. Läs gärna mer om detta äventyr på måndag.