Höga flöden, men fint torrflugefiske i L.Havsjön

Publicerat Monday, September 19, 2011

Under senaste veckan har det regnat så det räcker, åtminstone tycker jag det. I fredags skulle jag ha ägnat dagen till öringfiske vid "arrendesträckan" men inte, det höga vattenflödet omöjliggjorde något fiske alls.
Samma sak gäller i klubbåá, där visserligen vattnet snabbt sjunker undan vid uppehåll. Jag vet inte varför jag saknar fisket i åarna så väldigt mycket just nu, men jag misstänker att en anledning kan vara att säsongen snabbt går mot sitt slut.
Sjöfisket har däremot varit desto bättre, bland annat har Lilla. Havsjön på Hökensås fiskat extremt bra där bland annat dammsländorna nu präglar fisken ordentligt.

110919-1

I Baltak går Tidan högt över sitt normalflöde.

I dag skulle dagen ägnas till att skriva fram till förmiddagen, därefter var det fritt för fiske. I Baltak är vattenståndet fortfarande för högt för att fisket där ska intressera mig, därför fick det bli en tur till L.Havsjön i stället.
Direkt då jag kom ner till Brandstorpaviken välkomnades jag av flera ivrigt vakande fiskar. Inne i viken låg ytan täckt av löv, barr och insektsskal kvarlämnade av nykläckta insekter. Mestadels var det dammsländor som kläcktes men där fanns också en och annan slamslända, nattslända och märkligt nog Vulgator. De senare var naturligtvis mycket fåtaliga, men ändå.

110919-2b

Bland löven inne i viken vakade regnbågen efter dammsländor.

Fisket var verkligen så bra som jag hade hoppats på. Jag fiskade med två cdctorrflugor, en F- Fly i stl. 14 och en olivefärgad dun i stl 12. Det var först och främst den senare som fisken tog, men ett par av dem tog den svarta F- flugan.
Det verkade som att regnbågarna jagade i grupp om fyra- fem fiskar. Oftast visade sig nämligen flera individer inom ett begränsat område då det väl satte igång att vaka.
Jag lyckades ta revansch på dom senaste verkligt dåliga turerna, med råge till och med. Allt handlar om tålamod och att orka låta flugorna ligga kvar tillräckligt länge för att vänta ut en förbipatrullerande fisk. Trots att väntan ibland kunde vara lång så försvann nästan alltid flugan tillslut ner i ett vak.

110919-2

En av fiskarna behöll jag, den ska gravas till helgen.


Vissa av bågarna var stora, över tre kilon, och bjöd upp till verklig kamp som ofta slutade till fiskarnas favör.
På fredag blir det en ny tur, förhoppningsvis är läget i Baltak lite bättre då.
I veckan släpper vi dessutom en verklig "bomb", som jag tror kommer att intressera många, särskilt oss som gillar flugbindning!!