Trevliga flugfisketräffar och kurser!

Publicerat Tuesday, September 13, 2011

Det är kul då det är mycket att göra och just nu är det verkligen bråda tider. Här om dagen fick jag den stora äran att göra ett återbesök till den mycket trevliga Sverkestaåns flugfiskeklubb. Jag har varit inbjuden som instruktör till klubben några gånger tidigare och blev därför särskilt glad över att få återse grabbarna och ån.
Sverkestaån är nämligen lite speciell för mig, det är nämligen i den ån som jag för första gången fiskade med fluga och flugspö. Jag och min pappa åkte motorcykel långt norrut och jag trodde att jag som utlovat var, hade kommit till norrland.

 

Denna dag stod två huvudpunkter på schemat, teknik för flytstreamer samt entomologi.
Jag ska ärligt erkänna att min förhoppning om ett lyckat "fiskarfänge" inte var särskilt stor. Ån gick högt över sitt normalflöde och att då lyckas lura upp någon fisk till ytan borde inte fungera.
Men tänka sig att redan vid ett av dom första försöken så följde en fisk efter och tog flugan. Jag lyckades aldrig fästa den och tur var väl det, för det var ju knappast jag som skulle fånga någon fisk.

110913-3

Flytstreamern lockade verkligen upp fisken till ytan.

Killarna anammade snabbt tekniken att "Jerka" hem flugan och på så vis få den att bete sig likt en skadad bytesfisk. Öring och antagligen regnbåge var inte sena med att visa intresse. Jag tror att tekniken var uppskattad för dom flesta kom verkligen i kontakt med fisk.
Trots åns mix av både regnbåge och öring så var det i första hand öringen som verkade gilla dom ytgående flugorna. Jag hade nog förväntat mig att regnbågen skulle ha varit i majoritet, men så var alltså inte fallet.

110913-1

En och annan strömgädda blev det också.

Insektssamlandet var också lyckat och vi fick tillsammans en ganska klar bild över vad som döljer sig på botten i Sverkestaån. På lugnstryken fanns det gott om både flicksländenymfer och gråsuggor. Medan det i strömmarna företrädesvis fanns frilevande nattsländelarver.

110913-2

Korvgrillning över öppen eld är ett trevligt inslag.

 

I dag har jag haft nöjet att instruera Jönköpings kommuns Miljökontor i flugfiske. Nåväl, så värst mycket fiske blev det kanske inte, annat än på bild förstås. Men två timmars kastning hann vi med nere vid Sannabadet. Eftersom sällskapet var på ca 25 personer tog jag hjälp av Martin Ågnell som agerade extra kastinstruktör.
Hela gänget var förvånansvärt lättlärda och förhoppningsvis väcktes intresset för flugfiske hos någon.