Hösten närmar sig.

Publicerat Wednesday, August 31, 2011

Nu har det regnat i två dagar till, märkligt att det aldrig verkar ge sig någon gång. Fast det är klart, vattnet behövs både i åarna och i sjöarna åtminstone här omkring. På Hökensås visade tempen i Lilla Havsjön hela 17,7 grader här om dagen och i Tidan var det någon grad lägre. Det är regnet som sänker temperaturen och gör förhoppningsvis fisken aktivare och fisket lite bättre. På fredag blir det en tur antingen till Åsen eller till klubbåá, allt beror på hur vattenståndet utvecklas.

 


Baltak lockar också, inte minst fisket med "midgenymfer" i storlekarna 20- 24. Jag har "magpumpat" ett flertal fiskar ifrån ån under sensommaren och sett att en mycket stor del av födan består av knottlarver. Dessa är extremt små och går knappast att imitera med annat än mycket små nymfer.

110831-1

En handfull smånymfer till Baltaks "semivilda" regnbågar.

Det är emellertid inte bara småbågarna uppe i zon ett som nappat på dessa småflugor. Också nere vid "Bältebergapolen" och i "Ruinpolen" har fisket med smånymfer varit framgångsrikt. Flera av fiskarna som har fångats där har dessutom varit verkliga klunsar.

 


Just det, angående småbågar vid zon ett så hörde jag i dagarna talas om något mycket märkligt. Nämligen att en av besökarna vid ån nackat ett flertal mindre bågar och sedan slängt tillbaks dom i ån för att markera missnöjet av fiskeriets utsättningspolitik! Ytterligare ett par dagar senare inträffade en liknande situation nere vid Bälteberga, men då var det också småöring som nackades!
Antagligen visste inte vederbörande om att han nackade åns vildöring.