Kul dagar tillsammans med Astra!

Publicerat Monday, August 29, 2011

På företaget Astra i Mölnycke finns en förening för flugfiskeinresserade. Jag har haft den stora förmånen att få instruera gänget vid några olika tillfällen under de senaste åren. Särskilt roligt är det att gruppen alltid önskar lära sig fler och för dom nya sätt att presentera sina flugor. Därför ställs jag alltid inför en ny utmaning varje gång jag får ett nytt uppdrag.

 

I söndags och i dag hade vi bokat in två teman, nämligen Irländskt "Lough style" fiske från båt samt torrflugefiske och French style i Baltak.

110830- 1

 Nordvattnets frivattenbågar är i utmärkt kondition.

Att lära sig båtfiske innebär många nya moment att ställas inför, också för den verkligt vana flugfiskaren. Dels måste man lära sig att styra båten och samtidigt hasa flugorna studsandes på ytan ungefär som vid "dappingfiske". Vi hade tre båtar i Nordvattnet till vårt förfogande med två par i varje båt. Jag turades om att instruera "fisketeknik, var i sjön man söker fisken och båtteknik" mellan båtarna. Jag gillade temat skarpt och kände att alla deltagare utvecklades riktigt snabbt. Visst, en hel del stela axlar blev det men inget gnäll bara positiva skratt med en hel del träffande kommentarer. 

 

Fisket var under dagen ganska trögt i hela området, så också i Nordvattnet. Men trots den tämligen inaktiva fisken så hade vi ändå ett intressant fiske. Samtliga båtar fångade fisk, men vi missade och tappade desto fler. Kul var det och jag tror att killarna var nöjda med dagen. Bäst fiske hade vi längs östra sidan från båtviken till mittenparkerigen. Fisken tog i första hand våra buskiga toppflugor, gärna bundna med grått och rödbrunt hackel. Naturligtvis fiskade vi flugorna hasandes med vinden framför båten, precis så som flugfiske i båt utförs i dom Irländska sjöarna. 

 

I dag var det meningen att vi skulle fiska med torrfluga i Baltak, något som vi alla hade sett fram emot. Men vädret ville annorlunda, trettio centimeter för högt vattenstånd i ån och nytt regn under dagen satte stopp. I stället satsade vi desto mer på "French Style- tekniken" som visade sig ifrån sin bästa sida under dagen. Samtliga deltagare anammade tekniken och behärskade snart dom nödvändigaste knepen för att lura en hel del fisk. Särskilt kul var det att dom tunna tafsarna och dom extremt små nymferna fortsatt levererar. I dag fick vi mycket fisk på nymfer i stl 24!

 

110830-2

Regnbågarna nappade friskt på verkligt små nymfer idag.

Under dagen fiskade vi uteslutande i zon 1, där vi hade fint nymffiske över hela sträckan. Nedströms bron var det också bra idag, flera fina fiskar fångades- både öring och regnbåge.