Kul besök vid Ruskträskbäcken

Publicerat Tuesday, August 23, 2011

För en tid sedan lovade jag att besöka Ruskträskbäcken utanför Lycksele, för att om möjligt göra ett framtida tidningsreportage. Men med en kallender fulltecknad till bristning skulle det bli svårt att hinna med. Men då Kaj, fiskevårdsområdets ordförande, hörde av sig så gick allt plötsligt mycket fort. Redan nästa dag, i torsdags, satt jag på flyget på väg upp mot Umeå.

Bäcken, som egentligen är en rejäl å rinner ner i den betydligt större Vindelälven. Hela området har restaurerats bland annat via projektet "från kust till fjäll". Ruskträskbäckens övre sträcka har man dessutom iordningställt särskilt för flugfiske. Kortpriset är beskedliga 100 kronor per dag.

110823-1

Nymffiske på den övre sträckan nedan första bron.foto Kaj G

Den övre och nedre sträckan delas av ett rejält fall, där harren tydligen inte klarar att ta sig över. Men under vårt provfiske fångade vi flera harrar även ovan fallet.

Till sin karaktär är ån snabb och bjuder mestades nymffiske. Jag vet att många av dom tidigare besökarn haft stor frmgång med förtyngda tjecknymfer.

Också vi fick en hel del harr och öring med fridriftande nymfer, men klart bäst fungerade faktiskt  mindre zonkers. Då den senare flugmodellen sjösattes höjdes snittstorleken hos framförallt öringen med säkert 25%. Streamer är verkligen ett bra flugval nu under senhöst, gärna mindre zonkers.

110823-2

En knubbig streameröring från Ruskträskbäcken.