Lyckade kurser och träffar.

Publicerat Tuesday, July 19, 2011

På grund av ett programfel har inte detta inlägg kunnat göras tidigare.

Lyckade kurser på Åsen och i Norge.

Jisses vad tiden går snabbt då man har roligt. Men före alla fiskekurser skulle jag först lämna min Åk 9a. Jag har följt klassen i fyra år och att vid skolavslutningsdagen släppa i väg dem var betydligt jobbigare än jag kunnat ana.
Men nu känns det bra, till hösten väntar en ny grupp elever att tampas vidare med- tillströmningen är oändlig.

Under söndagen efter skolavslutningen var det dags för min tjugonde ungdomsfluga på Hökensås. Förhållandena var optimala och fisk hade satts ut i två omgångar för att göra nappgarantin hundraprocentig.
Det var ett mycket glatt gäng ungdomar utspridda ifrån hela landet som gästade oss detta år. Flera hade deltagit på ungdomsflugan både två och tre gånger tidigare så förutsättningarna till ett lyckat fiskarfänge var goda.
I sjöarna nappade det mest hela tiden, bäst med streamers och flicksländenymfer. Men några av killarna fiskade också med streaking Caddis under kvällarna då regnbågen vakade.
Särskilt roligt var det att vi detta år fanns två tjejer bland deltagarna. Det var Flugbindar- Emma från Stockholm och Nelly från Örebro. Båda stod väl upp mot en dominerande skara grabbar och fick flera fiskar.

hem1

Nattsländekläckningar pågår både på Hökensås och i Baltak 

Som vanligt fiskade Tidan bra där torrflugefisket uppskattades hos många. Också nymffisket var lyckat, särskilt uppe vid zon 1. Jag tycker att Hökensås/ Baltak har fattat ett mycket modigt beslut att dels öka utsättningen av öring i ån samt att man sätter en del fisk i mindre storlek. Tillskillnad ifrån den stora regnbågen så intar den mindre regnbågen snabbt ett naturligt beteende och går att lura med smånymfer och torrflugor- bra gubbar!

 

Bara några dagar efter avslutad Hökensåskurs var det dags för nästa event, Norgeträffen. Under fem dagar fiskar, instruerar och äter vi tillsammans vid Norska Femundsälven. Detta år var kursen fulltecknad redan i december och drygt halva gänget hade varit med också föregående år. Min och Ulfs tanke med träffen är att deltagarna ska känna det hela mer som en träff än en kurs. Men givetvis erbjuder vi instruktioner under flera pass alla dagar. Dessutom följer både jag och Ulf med ut under kvällen för att bistå med tipps om flugor, kastning eller fiskesätt.

 

I år var flera av deltagarna helt självgående och behövde inte särskilt mycket hjälp med att snabbt behärska dom tekniker vi övade på. Oftast räckte det att jag och Ulf demonstrerade grunderna för att alla snabbt skulle förstå. Särskilt "French Style"- nymfmetoden uppskattades hos många, inte minst eftersom metoden gjorde rent hus vid flera sträckor.
Trots nära fyrtio centimeter för högt vattenstånd var fisket ändå riktigt bra. På sträckorna längs Snerta hade vid fint dagfiske med både torrfluga och nymfer.

hem 3

Niklas byter flugor inför kvällsfisket.

 

Under kvällarna delade vi upp oss och några fiskade vid Galtnacken andra vid Isterfossen eller Snerta. Under kvällar och nätter togs det flera riktigt fina harrar på mellan 45- 50 cm. Dessutom fångades det mycket med fisk på över fyrtio centimeter- Kul att detta område med sina fina möjligheter idag också bjuder fiske efter rejäl harr och öring.

 

En av kvällarna ägnades åt rödingfiske på kalfjället. Visserligen hade vi blivit varnade för att vägen upp både var brant och jobbig. Men föga hade vi trott att vägen skulle vara så besvärlig där det vid vissa partier nästan var tal om klättring. Men upp kom vi till sist och väl där kunde vi njuta av ett vackert fjällandskap med svindlande vyer.
Fisket kunde dock ha varit bättre, men just som rödingen satte igång att vaka började det blåsa igen. Ett par rödingar lyckades vi emellertid håva tillslut, en på 50 och en på 45 cm.

Hem 2

Delad glädje är dubbel glädje....

Sammantaget är både jag och Ulf mer än nöjda med årets Norgeträff och redan har sju anmält sig inför nästkommande år.

Nu bär det iväg till USA för fiske i Montana, hoppas på bra fiske men har hört att en del strömmar inte går att fiska på grund av höga flöden.
Med dessa rader önskar jag dig en fin flugfiskesommar med många myggbett och sköna stunder med familj och vänner.