Åsländor och Bäcklsändor i full gång!

Publicerat Tuesday, May 03, 2011

Senaste veckan har varvats mellan intensivt öringfiske i åarna och arbete på skolan. För nu känns det senare inte alls lika spännande som det annars gör. För oss lärare är det nämligen mycket bråda tider med nationella prov som ska utföras, rättas och bedömas.

 

Hur går fisket då? Jo det är verkligen full rulle på alla håll. Hökensås hade säsongsupptakt i helgen i form av en av besökarna uppskattad minimässa. I Baltak sätts mängder av fisk som lockar besökare ifrån hela landet. Visst är det kul att ån och det välskötta fisket uppskattas av så många, men vissa stunder kan där just nu vara väl trångt. Har du tänkt göra ett besök i ån och har möjlighet att ta ledigt mitt veckan, gör det.

 

Öringsäsongen har verkligen startat på bästa sätt i Västra Götaland och i Småland. På Höglandet satte det i gång något senare än på "slätta" men nu är fisket på G även där. Kläckningar av både bäcksländor och Åsländor har setts på dom flesta håll; Tidan, Hornborgarån, Ätran, Bruzaån, Tabergsån, Härrydaån och i Silverån, för att nämna några.

100503- 1

En No- Hackle CDC är en utmärkt imitation till Åsländorna.

Förra veckan gjorde jag ett nytt försök på "privatsträckan" i Tidan. Vattenståndet i ån var fortsatt högt men flera av dom bra fiskeplatserna var ändå fiskbara. Under förmiddagen fanns inga sländor alls, förmodligen för kallt. Därför testade jag med fridriftande harörenymfer och nattsländelarver, men helt utan resultat.

 

Vid lunchtid låg lufttempen på hela 14 grader vilket satte fart på framförallt åns bäcksländor. Överallt sågs nykläckta sländor, i luften och på stenarna. Kläckningen var tillslut så intensivt att det nästan blev lite läbbigt. Det satt nämligen uppkrupna nymfer överallt, i nacken, på jackan, i håret mm.

 


Precis som jag så många gånger tidigare erfarit vakar sällan Tidanöringen efter bäcksländorna. Visst händer det, men det är mycket sällsynt.
Jag testade med både fridriftande och hasande bäcksländor men inte. Det blev tillslut nödvändigt att göra ett flugbyte, torrflugan byttes ut till två våtflugor i stället. Ytterst på tafsen satt nu en en "Conemara Black" i stl 10 och som upphängare en liten cdc- spider.

100502- 2

 

Tidanöring tagen på en mörk våtfluga

Flugbytet var lyckat, nästan som magi förändrades fisket i ån och öringar attackerade flugorna från alla håll. Det var främst den nedre svarta våtflugan som utlöste dom flesta huggen. Betänk att flugorna togs då dom svängde upp mot ytfilmen, vid slutet av driften. Därför avslöjades dom flesta huggen genom kraftiga vak. Under sådana omständigheter är det verkligt trevligt att vara flugfiskare. Flera riktigt fina öringar håvades under dagen, en mätte nära 50 centimeter och trots tidig vår var den förhållandevis välmående.
På samma sätt har fisket under veckan fortsatt, nästan varje dag. Mest har jag fiskat i Tidan, men det har också hunnits med ett besök i Ätran.

 

I Ätran såg vi om möjligt ännu fler sländor än i Tidan. Men trots mycket insekter syntes ändå inga vak till på ytan. Fastän att ingen fisk ville visa sig hade vi ändå  ett riktigt trevligt fiske med nedströmsfiskade våtflugor och harörenymfer. Märkligt nog fungerar alltså en draggande våtfluga bättre än vad en fridriftande dito gör just nu.
Även i Ätran har det under senaste veckan tagits en hel del fin fisk. Men fortfarande är säsongen i sin linda och kommer bara att bli bättre för varje vecka.

100502- 3

Lasse fiskar med våtfluga i Ätran

Nu närmar sig en mycket hektiskt period med kurser och guidningar flera gånger i veckan. Närmast ligger "vårflugan" på Hökensås, en stillavattenkurs med mycket fokus på tekniker, insekter och kastning. Därefter följer tjecknymfträffen i Baltak under måndagen och därefter.....

Just det, vore det intressant med en kastkurs i höst?
Om det vore det hör gärna av dig, så kanske vi kan ordna något på Åsen under september.