Lyckad Sportfiskemässa och bra havsöringfiske på Orust

Publicerat Wednesday, April 06, 2011

Vilken lycka, vilken känsla, att sätta sig i bilen och köra de knappa fem kilometrarna upp till Elmia och årets upplaga av Sportfiskemässan. I år gick alltså mässan i Jönköping, för andra året någonsin, tror jag.
Det finns säkert många tankar om huruvida evenemanget var lyckat eller inte. Men min uppfattning är att det mesta var riktigt lyckat och dessutom trelivligt anordnat både för besökare och deltagare.
Jag deltog som föreläsare och flugbindare, tillsammans med flera andra. På flugbindargatan var vi inte mindre än femton stycken som demonstrerade olika flugor.
Trots att jag träffat dom flesta av flugbindarna tidigare så kan jag ändå inte låta bli att imponeras av dem. Dom internationellt kända namnen är mycket erkända och kunniga, men också dom svenska bindarna håller alla en hög internationell standard- kul för lilla Sverige.

 110406-1

Peter Scheffler visar hur han binder sina hvsöringflugor.

I samband med mässan arrangerades även "Edge- flugkastartävling". Två discipliner gjordes upp, längdkast på vanligt vis och Underhandskast.
Jag deltog själv i tävlingen men hur det slutade ska vi inte tala vidare om. Däremot var det en imponerande syn att se dom kastare som tog sig vidare till final - att det är möjligt att kasta så?
Ifrån svenska intressen kan nämnas att Magnus Uhr från Kalmar kom två, slagen av en landslagsmeriterad Norrman. I underhandsklassen vann Ronny Landin med ett imponerande kast på över 28 meter, jo det är sant- över 28 meter!
Det ska understrykas att alla kast dessutom gjordes med "vanlig" utrustning i klass fem.

 

Fisket har just satt i gång på allvar. Jag och Ulf fiskade i Baltak för någon vecka sedan. Vattenståndet var perfekt och det kändes vår i luften. Men så smälte all snö som legat kvar inne i skogen på bara ett par dagar. Vilket fick till följd att vattenståndet höjdes till en nivå som jag aldrig har sett tidigare i Tidan. Som ett exempel låg ön nedan Baltakbron helt under vatten för ett par dagar sedan.
Så det blir helt enkelt att vänta ut årets "vårflom" i Tidan, för där under finns det just nu väldigt gott om fisk.

 110406-2

Ulf fiskar med romkornsflugor vid Kashmirnacken.

I går var det dags för årets havsöringpremiär och som vanligt gick resan till Orust. Jag vet inte om det har med åldern att göra, men vi åker alltid till samma ställe - det hemliga stället vid golfbanan.... Men säg inget.
Fisket kunde som vanligt ha varit betydligt bättre, men vi fick fisk i alla fall.
Jag började med att fiska av "morgonkanten" som alltid är bra fram till lunch. Det kändes hett, rätt rörelse på vågorna och en bra driftkant längs hela stranden.
För att inte skrämma någon eventuell fisk vid strandlinjen så smög jag mig fram och avlossade första kastet några meter före kanten. Nästan direkt nappade en grann öring på över halvmetern. Visst, på sommaren är dom grövre men en helt okej vårfisk, fullsmockad med gråa borstmaskar.

110406-0 

Havsöringen på Orust gillade orangefärgade hackelflugor.

Efter det lyckade försöket vid kanten blev fisket betydligt trögare, men trots det så fick vi ytterligare en del färgad och mindre fisk, samtliga tog på orangefärgade flugor.

Sådär ja, då är säsongen i gång på allvar - gissa om det känns skönt!
På fredag blir det en ny tur, kanske till klubbåna eller möjligen kusten, om det kan du läsa mer om nästa vecka.