Lysande start på säsongen!

Publicerat Sunday, April 24, 2011

Just nu känns det ungefär som när man har snubblat över ett bra kantarellställe. Man blir ivrig och vet inte riktigt var någonstans man ska börja. I stället sätter man igång och plockar lite här och där. Precis så känns fisket just nu, alla dessa ställen som säger "testa mig", nej! "testa mig i stället" försöker ett annat.

Vi har åkt runt lite var stans, mestadels här hemma men bara det har varit mer än tillräckligt.
Tidan vid "privatsträckan" går fortfarande hög på grund av mycket snövatten i dom stora uppströmsliggande sjöarna.
Jag och Niklas gjorde en kortsväng för någon vecka sedan men där var just så trögt man kan förvänta sig under rådande förhållanden. Men en tappad fisk blev det som nappade på en rejält tilltagen grå maraboustreamer försedd med en tungstensskalle. Fisken stod nästan uppe på land och bjöd på en ordentlig fight före den släppte. Nästa försök till samma sträcka blir först om någon vecka då vattnet gått ned och det förhoppningsvis går att pröva med torrfluga.

hem 1

Grå maraboustreamers har fiskat bra hela våren.

Förra helgen var fulltecknad med spännande "guideuppdrag" för både Fjällorna och Linköpings flugfiskeklubb. Den förra är en flugfiskeklubb för endast tjejer och som idag har medlemmar över hela Sverige.
Så för er tjejer som läser bloggen och önskar sällskap av annat än karlar, ta gärna en koll på fjällornas hemsida- klart värt det.

På lördagsmorgon var det så äntligen dags att göra premiär för årets första dag tillsammans med en grupp i Tidan. Fjällorna representerades av inte mindre än åtta fisketokiga tjejer ifrån Stockholm, Karlstad och Småland. Efter genomgång av knutar, tackel, flugor och tjecknymfmetoden- kortdistans var det fiske för hela slanten. Jisses, vad det fiskades överallt. För att inte sprida ut oss över hela ån så höll vi till på sträcka ett. Alltså sträckan ifrån fallet och nedströms till den första ön. Här får man vada vilket är en förutsättning för att komma åt alla ställen.

Till min förvåning gav inte fallet något alls, vilket jag hade hoppats på. På grund av höga flöden var det heller inte möjligt att fiska på kanalsträckan, åtminstone inte på ett bra sätt.
Däremot levererade "home pool" utanför bänken, strömmen nedan på båda sidor och djupkanten ned mot bron. Vid sistnämnda plats togs åtskilligt med fisk, både öring och regnbåge.

hem 2

Sträckan från Baltakbron ned till ön fiskade extremt bra.

Den korta sträckan från bron och ned till ön är annars en av mina favoritplatser. Där står alltid en hel del gammal, acklimatiserad fisk som bjuder på ett ganska spännande nymffiske. Men det är sällan enkelt att lura dom, tvärtom kan det vara ganska svårt. Men inte för fjällorna, dom hade verkligen kanonfiske just uppströms ön och upp till den nedvälta pilen.
Flugorna som gällde för dagen var tveklöst romkorn, romkorn och möjligen Björn Bolmqvist´s husmask.

Under söndagen var det dags för nästa gäng att tjecknymfa i Tidan, Linköpings flugfiskeklubb. Jag har haft förmånen att träffa killarna flera gånger tidigare, bland annat i samband med att jag haft föreläsningar i klubben.
Samma upplägg som med fjällorna gällde, förutom att vi började dagen på den nedre sträckan som i dag kallas zon 3. Sträckan börjar vid Kashmirnacken och slutar strax nedströms ruinpolen, även på denna sträcka är vadning tillåtet.

hem 3

Extra sänken var nödvändigt för att nå ner till fisken.

Normalt sett brukar fisket uppe på sträcka ett ge betydligt fler fiskar än där nere. Men denna dag var det absolut ingen skillnad alls, sträcka tre fiskade bättre än vad jag vågat drömma om. Ruinpolen levererade flera granna bågar, samtliga tagna på romkorn. Men också akvariet, Bälteberga-polen, bjöd på fin utdelning.

Under eftermiddagen fiskade vi på sträcka ett, där fisket var sämre än vanligt. Anledningen beror naturligtvis på helgens hårda fiske, från fjällor men också många andra duktiga nymffiskare. Efter att vi ändrat om lite bland flugor och tafsar hittade vi tillslut rätt, melodin för dagen var smått, riktigt smått.

Under kommande vecka blir det mycket fiske, bland annat torrfluga efter öring i klubbåa.