Bra premiärfiske på Hökensås!

Publicerat Tuesday, April 12, 2011

Håkans SMS lyste med stora röda bokstäver över hela mobildisplayen, "två fiskar fångade i Lilla Havsjön på rosa Booby".
Den "jäkeln" han före, det är alltså äntligen dags att göra ett besök på Åsen, efter fem månaders väntan!
I går bestämde jag och Martin träff vid Nordvattnet, vid sjöns mittparkering, för att göra premiärfiske i sjöarna.
Jag ska helt ärligt erkänna att jag nog kände lite magpirr framför städet kvällen före. Det är verkligen underbart att äntligen kunna sitta ner och bakom städet planera nästkommande dags fiske.
Jag band upp några rosa "boobisar" och några flicksländenymfer i ett par olika storlekar. Sistnämnda brukar fungera bra i samband med  tidigt vårfiske på Hökensås.

 

Redan före avfartsvägen ner mot sjön möttes jag av flera nedfallna träd som blockerade grusvägen. Knappast några bilar alls har kört inne på området sedan i höstas, därför ligger alla snöknäckta träd kvar.
Efter en del slit och släp kom jag äntligen fram till slut, Martin hade mötts av samma problem.

 

Nordvattnet ligger fortfarande till sin större del täckt av is. Men i båda ändar, norra och södra, finns det ändå tillräckligt med öppna ytor för att kunna fiska. Även Sydvattnet ligger öppen i hela sin nordända.


Jag som hade hoppats på vakande öring var kanske väl optimistisk men fiske skulle det i alla fall bli. Även om förnuftet sa sjunklina skrek längtan att få fiska flytlina allra högst. Det fick bli den senare, i kombination med en lång tafs, en igel och en flicksländenymf.

 110412-1

Martin fiskar med en igel mellan isflaken.

Redan vid första kastet kom den första stöten, nästan som en elektrisk puls slog den igenom spöet och vidare in i handen. Visserligen försiktigt men det var aldrig någon tvekan om vad som orsakat det plötsliga motståndet.
Ett par kast senare satt äntligen årets första Hökensåsfisk på kroken, det var den svarta skinnigeln som tagits. Lite kul med tanke på att det var samma fluga som också tog förra årets sista fisk i Lilla Havsjön.

 

Regnbågen var i ypperlig kondition, helt utläkta fenor och några hekton mindre fett under buken än då den sattes i. Eftersom jag redan har fisk hemma i frysen fick den här gå till baks.
Fisk nummer två lät inte vänta på sig, den tog nämligen redan vid nästa kast.
Samma sak igen, ytterligare en regnbåge som tog på igeln. En nämnbar skillnad var dock att det här var en lekfärgad hane i verklig praktskrud, nästan som en papegoja.

 

Att jag hade hoppats på att få se vakande fisk är faktiskt sant, men det är inte vaken i sig som lockar utan snarare det som orsakat dom. Öringen är nämligen sm regel först ut med att ta insekter på ytan och gör så redan direkt efter islossning. Den här gången fick vi en öring, men inte på någon torrfluga utan på igel den också.

110412-2

Årets första regnbåge på Åsen var en verklig skönhet. 

Fisket var helt okej i Nordvattnet och senare under eftermiddagen såg vi dessutom några enstaka vak längre ut i sjön. Inga insekter att tala, om förutom några få Bibio´s och fjädermygg. Men om någon vecka ska jag vara på plats igen och då ska det bli torrflugefiske av, kanske efter öring.

 

I övrigt har det också hunnits med en del öringfisk hemma i klubbåá. Visst ån är fortfarande hög av allt smältvatten men fisket är helt okej. Samtliga öringar som jag har lyckats lura har tagit på grå, ganska rejäla Zonker i storlek 8.

 

Nu till helgen kommer Fjällorna till Baltak för att bland annat utvecklas som tjecknymffiskare, det ska blir riktigt kul. Dagen efter, på söndagen tar nästa gäng vid ifrån Linköping, det är mycket som händer nu.