Flugbindarträff och nya regnbågar i Källefall!

Publicerat Tuesday, February 08, 2011

Snöhögen utanför kontorsfönstret ligger fortfarande kvar, men den har krympt rejält under den senaste tidens mildväder.
Men fortfarande är det vinter, inget snack om den saken. I skogen, här på Hökensås, är snödjupet en knapp halvmeter och kommer antagligen att vara så ytterligare ett tag.

 

Men trots vinter går det faktiskt ändå att flugfiska. I Baltak är det ett ganska hyfsat fiske med nymf och streamers. Fast det är klart, fortfarande är det bara i zon 1 det går att fiska. Jag och Martin var där för att pröva lyckan för en dryg vecka sedan. Han åkte hit upp ändå ifrån Göteborg och hoppades på en trevlig dag vid ån. Men vädermakterna ville helt annat, en kall natt följd av en lika kall morgon gjorde att vattnet kravade. Det innebär helt enkelt att vattenytan kristalliseras men fryser inte på grund av att det ständigt rör sig. I stället lägger sig iskristallerna på botten som ett tjockt snötäcke, denna gång ifrån bron och upp till fikabordet.

hem 3

Martin försöker med djupnymf vid fallet.

Det behövs knappast någon ingående förklaring för att förstå varför fisket denna dag var helt värdelöst. Per Nyberg som driver fisket vid Baltak för Hökensås sportfiskes räkning berättade att vattentempen ligger på ca - 0,2 grader då ån kravar.
Vare sig Martin eller jag fick något under hela dagen och jag tog ett beslut att vänta med att fiska tills ån öppnat sig vid fler platser längre nedströms.

 

För ett par veckor sedan fick jag vara med om en fantastisk upplevelse vid Källefall fiskodling. Det är den odling som i dessa trakter har särskilt gott rykte för sin fina fiskkvalitet.
Per Karlsson som är VD för Hökensås och tillika en duktig fiskodlare bjöd in mig till odlingen då honorna skulle kramas på rom.

hem 1

Per Karlsson kramar försiktigt en av dom utvalda honorna.

I förväg hade dom redan selekterat ut ett antal honor med bra gener. Gemensamt för dom alla var: grym kondition, stora och tätprickiga.
Först lyftes en av honorna upp och klämdes längs buken så att all rom sprutade likt en stråle rakt ner i ett fat. Därefter satte man tillbaks henne i ett annat kar så att hon i lugn och ro kunde återhämta sig.
I karet intill fanns lika många hanar som honor, också dom var noga utvalda för att ge bästa möjliga avkomma.

 

Efter att rommen hade lagts klämdes en av hanarna på en skvätt mjölke och med det var startprocessen för kommande generation regnbåge avklarad.
Det hela var verkligen en upplevelse och dessutom lärorikt. Källefall har medvetet strävat efter att odla fram en "egen" regnbågslinje som mer passar för sportfiske än som restaurantfisk. Signifikant för regnbågen härifrån är att den är tätprickig, lång och spolformig. Alltså egenskaper som vi flugfiskare uppskattar mycket.

hem 2

En skvätt mjölke och framtidens regnbågsstam är räddad.

Under helgen som just varit har jag och Håkan haft vår stora flugbindarträff på Hökensås. Det är perfekt att lägga träffen här eftersom det enkelt går att kombinera boende, mat och lokaler.
I år var vi nästan tjugo deltagare uppdelade på fyra instruktörer.
Håkan visade hur man binder fulldressade laxflugor, något som uppskattades mycket av dem flesta.

 


Daniel Bergman från Fly-Dressing  band funktionella havsöringflugor som fast sin enkelhet både var fina att se på och skojiga att binda.
Regnbågsflugor i form av myggpuppor, fjädermygg, nattsländor och nymfer band man med Patrik Johansson. Många uppskattar att binda mönster som kan användas vid de egna hemmavattnen och regnbågen finns som bekant i dom flestas närhet här i södra Sverige.
Jag stod i år för "nymfandet", vi band både tjecknymfer, bäcksländenymfer och lite annat smått och gått. Det verkar som att även detta pass gick väl hem hos dem flesta.
Nästa år kommer vi att göra ett liknande event under samma tid, men med lite andra flugmönster förstås.

hem 4

Även tjecknymferna var ett uppskattat inslag