Förkylning, avslutningsfiske och jobb med nya tidningen.

Publicerat Saturday, October 08, 2011

Arbetet med den nya tidningen Fly & Tie har tagit mer tid än vad jag först hade förväntat mig. Men jag har redan fått en positiv känsla under arbetet, framförallt gillar jag flugbindarartiklarna riktigt skarpt. I en av artiklarna finns en bindbeskrivning för hur man binder en verkligt läcker spentspinner, av Steve Thornton.
I övrigt har det de senaste två veckorna varit extremt mycket jobb, både på skolan, kurser men också en hel del skrivande. Nu har jag "bara" en artikel kvar att leverera för i år, till FiN som handlar om Irländsk båtfisketeknik. Metoden som används där har helt förbisetts här i Sverige vilket är synd för den är nämligen oerhört effektiv och samtidigt trevlig.
I artikeln försöker jag förklara dom grundläggande delarna om hur båten styrs, flugorna fiskas med samt lite om taktik, flugor och utrustning.

 

Före en verkligt tung höstförkylning hann jag med lite fiske hemma i klubbåá, här utanför Jönköping. Eftersom hösten varit så regnig har vattennivåerna varit minst sagt höga sedan i augusti. Visst, det har gått att fiska med streamers och nymfer, men eftersom jag har längtat efter torrflugefiske så har jag därför låtit bli att fiska där. Några dagar före den sista september fiskade jag några timmar på dom nedre sträckorna. Fisket var Ok, jag fick en hel del fisk i anslutning til dom blanka fläckarna men jisses så små dom var.

 hemsida 2

I ån kläcker rödbruna nattsländor som gillas av öringen.

Alla tog på rödbruna nattsländor i storlek 16 och 18, gärna bundna med hårvingar. Där märkte jag en stor skillnad vid jämförelse med flugor av fjädervingar, som ju är betydligt lättare. Dom förhållandevis tunga hårvingeflugorna spårar ytan tydligare, vilket verkade attrahera fisken mer nu i samband med högvatten.
Noterbart var att fisken nu stod mer utspridd än annars, bland annat fick jag en del öring i små biflöden där det tidigare inte funnits någon.

 

Men den stora dagen var ändå i fredags, alltså förra fredagen. Sista dagen för säsongen och vattenståndet var perfekt. Redan då jag kom ner till ån för att fiska på dom två övre sträckorna slogs jag av det stora antalet rejäla "october caddis" alltså stora rejäla rödfärgade nattsländor.

 hemsida 1

Årets sista öringdag var behagligt varm.

 

 Redan vid tiotiden vakade öringen intensivt på flera ställen längs ån och fisket var det bästa jag har haft på "år och dar".
Det var verkligen en fantastisk dag att vistas vid ån, solen sken och tempen visade 24 grader i skuggan- alltså nästan som en sommardag.
Öringen stod företrädesvis intill kanterna där dom antagligen kunnat stå ostörda under hela sensommaren. Att fånga dom var faktiskt riktigt enkelt, en stor rödbrun Elk hair caddis i storlek 12 gjorde jobbet för det mesta. Tog dom inte under någon av de första drifterna så brukade ett par lockrörelser i flugan lura upp dom till sist.
Dessutom var merparten av öringarna på den översta sträckan rejäla bitar. Okej då, för att vara i den här ån alltså.

 

hemsida 3

 En i mitt tycke perfekt torrflugeöring!

Säkert sju, åtta av dom mätte mellan 33- 38 cm, fantastiskt!
En annan märklig händelse, jag fick en 24 cm hanfisk som först vakade flera gånger före den tog min fluga. När jag efter drillning skulle kroka av den så rann det mjölke ur den, dom äter alltså trots att leken ligger så nära i tiden?

 

 

 

Nästa vecka blir det nya kurser, fisken på åsen och mycket mer......