Kul kompisträff på Åsen.

Publicerat Sunday, October 16, 2011

Intresset för guidningar och instruktioner i ström- eller sjöflugfiske ökar ständigt. Det är verkligen kul och i år har jag haft fler uppdrag än någonsin. Några som jag har haft förmånen att instruera tidigare är från företaget Seso. Denna gång skulle vi ägna en heldag till flugbindning, och dagen därpå till flugkastning. Alltså inte mycket tid över för fiske men desto mer teoretiskt fiske.
Flugbindningen gick verkligen bra och vi arbetade igenom alla flugbindningens grunder. Med temat grundläggande flugbindning passade det perfekt att göra en "pilotgrupp" och testa hur teknikerna skulle tas emot från min kommande nybörjarbok om flugbindning. Tillsammans med gänget från Seso kördes i stort sett alla flugor igenom ifrån boken, vilket tog nära åtta timmar. Alla moment och tekniker anammades snabbt vilket gör att jag nu tror på bokens pedagogik till fullo.
Dagen därpå var det flugkastning för hela slanten, vi kastade i nära fyra timmar på gräsmattan utanför fiskecentrat. Resultatet blev riktigt bra där framför allt grundkasten övades in. 
Efter lunch blev det läge för ett par timmars fiske i Kvigsjön, vi krokade några fiskar men i övrigt gjorde kallvädret fisket svårt.111015-1

Båtfiske på Irländskt vis i Nordvattnet.

 

Eget fiske har det också hunnits med, en hel del faktiskt. I fredags träffades vi ett stort gäng utspridda från hela Sverige. Samma gäng träffades också förra året och nu hoppas vi på en återkommande tradition. Meningen var att vi skulle fiska i både Baltak och i sjöarna, men eftersom jag i förväg hade hört om flera grupper som skulle till just Baltak avstod vi.

 


Vi hade bokat alla båtar i Nord- och Sydvattnet varför temat detta år, igen, skulle bli "Irish Lough Style". Kul var att dem flesta var riktigt triggade och nyfikna på fiskemetoden, kanske var det förväntningarna om möjligheten till det ytnära fisket som lockade mest.
Under första dagen delade Jag och Johan Söderberg en båt på Nordvattnet. Till en början var fisket bra och fortsatte att vara så under hela förmiddagen. Vi mötte en del fisk i mellansjön längs natebältet mot ön. Under en av drifterna längs ön nappade tre fiskar på bara några kast, dessutom hade Patrik också fisk på under samma period.
Under förmiddagen kläckte det en hel del röda oktober-nattisar, motsvarande krokstorlek 10.
Även Claes och Granath hade fint fiske ifrån flytringarna med imitationer av fjädermygg. Vid läsidan rakt över mittparkeringen gick det en hel del fisk och vakade, på bland annat kläckande fjädermyggpuppor och landinsekter.

111015-2

Fisken vakade efter dom rödbruna nattsländorna.

Under lördagen blev det Nordvattnet igen, men då tillsammans med Johan B från Malmö. Johan som var nyfiken på "Lough style- metoden" hoppades på att sedan få tillfälle att praktisera densamma i sin sjö i Jämtland. Fisket under lördagen var betydligt svårare än dagen före, visserligen lyfte vi en del fisk upp till våra dabblers, men det krävdes mycket arbete för att lyckas. Kul var att Johan trots svårt fiske hade uppe några fiskar till flugan och anammade tekniken till fulländning. Själv lyckades jag fånga en öring på toppflugan, vilket inte är helt vanligt under denna tid.

111015-3

Trots lektid vakade ändå öringen efter en torrfluga.

 


Ulf och Stefan fiskade inne i Enesjön där det var betydligt trögare med endast ett fåtal vakande fiskar. Men trots det lyckades ändå Stefan kroka två fina regnbågar med nymf, strax före sextiden.

Kommande vecka blir det mer fiske att läsa om ifrån Baltak, det kommer också att handla om flugbindning.