Vintermys och Baltakpremiär.

Publicerat Wednesday, January 05, 2011

2011-01-04
Föreläsningar och premiär i Baltak.

Så var äntligen julveckan över för i år, inte för att den är tråkig. Tvärt om så gillar jag julen, men visst är det skönt att hitta tillbaks till sina vanliga rutiner igen.
Som bekant kom vintern ovanligt tidigt, redan vid början av november förra året. Just därför är det kanske inte så konstigt att många redan känner sig vintertrötta. Det hör nämligen inte till vanligheten med sådana snövintrar i södra Sverige.

110105-1

Till Hökensås kom snön redan tidigt i november.

Men trots snö och mörker har ändå tiden gått fort, nästan väl snabbt. Bland annat har jag haft förmånen att få föreläsa eller instruera flugbindning på flera platser. Det har varit klubbar, företag men också en minimässa i Uppsala. Den senare arrangerades för tredje året av bilföretaget "Möllers Bil". Vi var flera inbjudna flugbindare som alla demonstrerade olika bindtekniker, på ett slags podium mitt i hallen. Bland annat fanns Chris Carter, Nicklaus Bauer, Patrik Johansson, Håkan Karsnäser och Emma på plats.

 

Utöver flugbindarna ställde också några företag ifrån flugfiskebranschen ut och lockade med många fina erbjudanden. Ulf Börjesson och "Aske-Lasse" delade monter där dem sålde sina vackra hantverk. Lasses träaskar liknar inget annat och torde i dag vara kända hos dem flesta. Ulf som i mitt tycke är en av landets kunnigaste fiskefotografer har äntligen kommit sig för att rama in och sälja några av sina bilder. Jag tycker själv att han har överträffat sig själv både vad gäller motiv och inramning.

 

Så här under vinterhalvåret blir det av naturliga skäl en hel del skrivande. Det är skönt att "jobba rent" skrivbordet inför kommande säsong. Jag kommer under 2011 att fortsätta samarbetet både med FiN och Svenskt fiske. Dessutom kommer jag att inleda samarbete med ytterligare en tidning efter sommaren, men det är fortfarande en hemlis.

 

Men det är inte bara skrivandet som upptar plats under årets mörka månader. Nu finns också tid att läsa alla dom där böckerna som blivit liggandes olästa under sommarens hektiska fiskemånader.
Terry Lawtons nya bok om George.S.Marryat ligger bredvid sängen just nu.
Marryat anses vara den som inspirerade eller till och med lärde Halford att fiska med torrfluga under slutet av 1800-talet. Som läsare får man reda på det mesta om Marryats liv, både som människa och som flugfiskare. Mest slående tycker jag kapitlet om hans olika flugor är. Dessa är nämligen lika fiskbara i dag som dom var för över hundra år sedan.

 

Här om dagen ringde Ulf för att kolla om jag hade lust att hänga med på en tidig premiär i Baltak. Jag hade ju inte fiskat på flera veckor så suget fanns verkligen där. Visst skulle merparten av ån vara täckt av is, men några partier borde vara öppna.
Väl där så var inte isläget lika illa som vi först hade befarat. Mellan broarna och vidare ner till ruinpolen var visserligen täckta av is. Men uppströms "baltakbron", alltså vid sträcka ett, gick det bra att fiska. Eftersom Ulf var sen på grund av en tät trafik så tjuvstartade jag lite i "home pool". Det var en skön känsla att äntligen få "lägga flugan i blöt", dessutom var det ju faktiskt premiär för 2011.

 

110105-2

Ulf fiskar med romkorn nedan fallet.

 

Som vanligt fiskade jag två romkornsimitationer och en "tjecknymf". Den senare är ett nytt mönster som enbart är gjord av tjock bindtråd. Fisket i polen var bra men märkligt nog var det bara på nymfen dem tog. Inte någon av regnbågaran visade intresse för romkornen vilket i sig är ganska märkligt, med tanke på säsong. Möjligen kan förklaringen ligga i att det är så många som fiskar med romkorn just ju och att fisken i polen helt enkelt lärt sig att undvika dessa flugor.

 

Efter att Ulf anlände fortsatte jag mitt fiske uppe vid fallet, fortfarande med samma flugteam. Här var situationen den omvända, ingen av fiskarna tog på nymfen, alla tog på romkornen. Noterbart var att dom mindre romkornen i stl. 16 fiskade bättre än dom större.

110105-4

Trots isiga tafsar så nappade ändå regnbågarna i strömmen.

Dom flesta fiskar vi fick låg mellan 30- 37 cm, möjligen kan någon ha mätt över 40. Samtliga av dem var i perfekt kondition med hela fenor och ett utseende som matchar vilken vildfisk som helst. Både jag och Ulf var helt lyriska, för tänk vilken lycka vi har som har möjlighet att fiska efter förvildad regnbåge i strömmande vatten med småflugor nu i januari!

 110105-3

 Elden värmde både kaffet, korven och oss i vinterkylan.