Högvatten, storharr och spännande våtflugefiske!

Publicerat Friday, September 03, 2010

Under normala omständigheter är vattenståndet ganska lågt i mina hemmaåar nu i september. I år är allt annorlunda och strömmarna rinner över sina breddar och känns inte alls särskilt lockanden att fiska i.
Det myckna regnet verkar även ha drabbat flera andra åar i Västra götaland och i Småland. Kontentan har inneburit ett dåligt sensommarfiske, men goda förhållanden för öringen och kanske i gengälld ett bättre fiske nästa år.
Men trots höga vattenflöden så har det ändå blivit en hel del fiske senaste tiden, faktiskt så mycket att jag inte hann uppdatera förra veckans blogg.

100903-1

Patrik och Niklas spanar efter vak i Säveån.

Tillsammans med Martin, Patrik, Ulf och Niklas gjorde vi ett nytt försök i Säveån dagarna före stängning. Vår förhoppning var att fånga en lika fin öring som vid förra besöket, helst på torrfluga förstås.
Vattenståndet var lagom och det gick att komma åt och fiska av fler ståndplatser än det gjorde veckan före. Dagfisket var bra, inga jättar men några mätte över 35 cm, vilket i sig är en fin öring i dom flesta vatten.
Bäst fiske hade jag med en fridriftfiskad March Brown i storlek 14 eller 16, inte sällan togs flugan vid slutet av driften.
Fram mot kvällen då ett kraftigt regnoväder kom in över västkusten dog fisket ut. I stället för ett spännande kvällsfiske tvingades vi snabbt hasta in i bilen för att konstatera att säsongen i en av västsveriges finaste öringåar är över för i år.

 

100903-2

Säveånsöring är vackert gul.

Förra helgen var det dags för Gimåträffen, som min vän Per Anders Nilsson hade anordnat. Jag var medbjuden upp för att demonstrera tjecknymf- och hasartekniken.
När vi kom fram till Gimdalen gjorde jag och Anna ett snabbt stopp hemma hos Lars Åke och Jennifer. Dom hade hjälpt till att ordna boende i en stuga inte långt ifrån Kullagården.
Då Lars Åke frågade vad min roll på träffen var, så kändes det nästan lite kymigt att säga "instruktör". För vem är inte bättre lämpad som flugfiskeinstruktör vid Idsjöströmmen än just Lars Åke, som dessutom förvaltar fisket i ån. Men Efter att ha förklarat att det var tjecknymffiske jag skulle instruera så kändes det genast bättre. Utan att ta i vågar jag nämligen påstå att den tekniken inte direkt hör bland Lars Åkes favoriter.

 

100903-3

Harren i Gimån bjuder ofta på hårt motstånd.


Träffen bjöd på två fantastiska dagar vid ån tillsammans med nio lika fantastiska deltagare. Under lördagen prövade vi på hasartekniken, med två flugor. Till en början så tyckte nog flera att tekniken både var knepig och svår att få till. Tekniken är svår, inget att säga om den saken! Och för att lyckas med att lyfta torrflugan så att den sveper över vattenytan som en äggläggande nattsländehona så behövs det en hel del träning.
Efter ett par timmar så verkade ändå alla förstå hur det hela skulle gå till och flera av deltagarna fick också fisk.

100903-3b

Idsjöströmmens medelvikt på harr är hög.

Efter lunch var det dags för kortdistans- tjecknymfmetoden. Den var betydligt lättare att anamma och efter bara någon halvtimme så var alla igång på allvar. Koncentrationen "stod som spön i backen" och jag vågar nog påstå att alla fick flera fina harrar.
Det inträffade flera roliga händelser under helgen men att lyfta fram något enskilt skulle kännas orättvist. Men visst var det skoj med alla stora nymffångade harrar. Jag tror vi tillsammans lyckades håva mer än tio harrar på över 45 cm! Största fisken tror jag att Hanna fick, den mätte över 50!

100903-4

Alex´s fina harr tog på nymf.

Under veckan har även ett Baltakbesök hunnits med. Jag var där mest för att testa fisket med spiders och mjukhacklade våtflugor inför nästa vecka. Då ska vi nämligen filma Sverigekapitlet till vår kommande film, "Modernt flugfiske- våtfluga" i Baltak.
Helt kortfattat så är fisket i ån otroligt bra just nu. Jag hade i förväg bestämt mig för att särskilt utforska "kobadet" och sträckan längs "allen". Hela lugntflytet fiskade bra med både stora och små flugor. Särskilt bra fungerade en Partridge & Orange i storlek 14.   
Kommande vecka så blir det först kurs på Hökensås och därefter filminspelning i Baltak. Ska bli kul, mycket fiske och möten med spännande människor.