Lyckad höstkurs och bra fiske i Baltak.

Publicerat Saturday, September 11, 2010

På vägen till jobbet i Värnamo ryms hela jag av en skön nästan magpirrande känsla. Anledningen är att jag helt enkelt känner mig "så" nöjd, får man lov att göra det utan att vara allt för självgod?
Jag tar chansen, för både kursen som gick av stapeln förra helgen och filminspelningsdagarna i Baltak blev så himskans lyckade.
Ibland lockas jag av tanken att en dag helt kunna ägna mig åt just flugfiske, särskilt stunder som dessa. Men efter några timmar tillsammans med elever och kollegor på skolan så brukar sådana tankar glömmas bort.
Plötsligt skingrar sig tankarna av en stark tacksamhetskänsla för tänk vilken tur jag har som fått möjlighet att dela min tid mellan två så trevliga världar, skolan den ena dagen och flugfisket den andra- tack alla ni som gör det möjligt!

 

Vid Hökensåskursen deltog åtta entusiaster ifrån södra Sverige. Temat för kursen var "entomologiskt flugfiske" och gick ut på att lära sig att fiska med insektsimitationer. Under hösten präglas Hökensåsfisket av fjädermygg, Dammsländor och nattsländor. Visst en och annan landinsekt förekommer också, men av dessa brukar det finnas flera av vid slutet av månaden.
Lördagsfisket ägnade vi i L. Havsjön där vi hoppades på att få se vakande fisk längs kanterna. För det är nämligen högst troligt att så sker nu i september.

100913-4

Lönnlöven har börjat gulna på Hökensås.

 

Tyvärr var inte fisket lika bra som det brukar, antagligen hade fiskens ätaktivitet störts av dom kraftiga temperaturändringarna senaste dygnen.
Fast några fiskar lyckades vi ändå lura, dessvärre slet dom sig alla. Men och andra sidan så är det kanske inte så konstigt med tanke på att höstbågar av den här kalibern är urstarka och kan vara mycket svåra att besegra. Särskilt då man inte har upplevt något liknande förut,kul var det i alla fall.

Förutom att fiska så övade också flera deltagare på att kasta i trängda lägen. Vi övade särskilt på att få till överhandskasten eftersom dessa klart är att föredra då man fiskar efter skygg och lättstörd fisk. De tidigare så populära underhandskasten river ju som bekant upp ett sår på vattenytan som i sig kan skrämma mer än dom gör nytta.

 

Den andra dagen så fiskade vi i Bastugölen som ju också är en bra sjö under hösten. Här var fisket betydligt bättre och deltagarna lyckades tillsammans kroka flera fiskar. Men samma sak här, dom flesta regnbågar visade sig vara allt för svåra och slet sig eller släppte till slut.
Men vi blev absolut inte fisklösa, bland annat Martin från Vetlanda fick en kanonöring, som skulle glädja vem som helst.
Trots att vi inte lyckades landa särskilt många fiskar så var ändå kursen mycket lyckad, åtminstone så tycker jag det själv. Samtliga deltagare lärde sig att behärska flera nya tekniker för ett imitationsbaserat flugfiske.

 100911-1

Bastugölens öringar är vackert gula.

Filminspelningen i Baltak var också lyckad, inte minst med tanke på all vakande fisk. Just nu verkar det inte vara någon hejd och jag misstänker att höstens torrflugefiske kommer att likna det fina fiske vi hade 2003 och 2004.
Syftet var att filma fyra- fem scener med våtflugefiske efter regnbåge och öring i södra Sverige. Det är gott om fisk i Tidan- Baltak och att fånga fisk var inte någon svår uppgift, vi fick flera bra scener bland annat på vakande fisk i polerna.

100913-3

I Tidan kläcker det fortfarandeHeptagenia

 

 

Dessutom fick jag en regnbåge på en Partridge & Orange strax nedan Bältebergabron som rusade hela vägen ned till Ruinpolen!
Fisket i ån är riktigt bra just nu, så det är klart värt att göra ett besök. Under kvällarna kläckte det en hel del Gul Forsslända (Heptagenia Sulphurea) och små Åsländor (Baetis). Jag misstänker att fisken i första hand tog kläckande nymfer men också en hel del lågt liggande "spent spinners". Att lyckas fånga dom vakande regnbågarna var dock inte helt enkelt för dom var minst sagt misstänksamma och vägrade att se åt dom flesta av mina flugor.
Bäst fungerade en halvdränkt March Brown, Partridge & Orange och en Black Spinner.

100913-2

 

 

Några Spiderflugor som fungerade bra i Baltak.

Under kommande dagar hoppas jag på ett fortsatt trevligt fiske på Hökensås och kanske en sväng till klubbåá.