Bråda filmdagar i Norge och Lappland

Publicerat Saturday, August 07, 2010


Vägen norrut genom Värmland kan summeras med ett enda ord, hällregn. Jag tror faktiskt aldrig någonsin att jag varit med om något liknande tidigare och till råga på allt så skulle eländet tydligen fortsätta in över Norge. Både jag och Jussi hade förberett oss för fiasko och att vi skulle vara tvungna att återvända längre fram i höst.

 

Som utlovat var vädret uselt de första dagarna. Men trots regn så gick ändå att filma, undervattenscener, lite skyltar och vyer. Fisket var kass och inte gick det att göra några snackscener heller. Men som Robert Gustavssons dansbandskaraktär säger - "Efter regn kommer solsken".

 

Vi hade från start hoppats kunna göra 4- 5 olika scener om våtflugefiske vilket vi också lyckades med. Visserligen var inte fisket på topp men trots det så lyckades vi ändå filma några hyggliga harrar. Jag hade hoppats på att de stora harrarna vid Isterforsens nacke skulle finnas kvar. Men det var dom inte, där stod mest småfisk och sik.

100807-1

Kvällsfisket på Isterforsens nacke brukar vara bra


Däremot gick det bättre längre ner i älven i höjd med samhället Snerta. Vattennivån hade sjunkit ner till normalnivå och dom vanliga platserna var plötsligt fiskbara. Jag upplevde att dagfisket var bäst trots kläckning och svärmning av både dag- och nattsländor under kvällarna.
Om jag får tid över skulle det vara roligt att göra ett återbesök i september, då fisket med "midgeflugor" är så bra.

 

Efter Norge fortsatte vi vår resa norrut mot Saxnäs utanför Vilhelmina. Meningen med resan var att filma ett kapitel till den kommande filmen om streamerfiske. Jakob Jonasson arbetar som guide i området och är dessutom delägare i Kultsjögården. Förutom logi och caféverksamhet så har man där också hand om fisket i Ransaråns sel.
Selen är vida omtalade för sitt fina rödingfiske, men där finns också chans på verklig storöring. Vi hade valt ut området mest för att just Jakob är verksam där. Hans stora erfarenhet som streamerfiskare efter storöring är unik och bör naturligtvis uppmärksammas.

100807-4

Jakob fiskar streamer på det nedre selet i Ransarån

Första dagen filmade vi i övre selet. Solen hettade och där fanns knappt ett moln på himmelen. Med andra ord inga optimala förhållanden, men fiska skulle vi göra ändå. Mina tidigare erfarenheter av rödingfiske har till stor del gått att jämföra med regnbågsfisket här hemma. Eftersom vi nödvändigtvis skulle fiska med streamer så kände jag mig tvungen att testa med sjunklina och en vit Booby. Jag hör själv hur illa det låter, men för mig så finns det inga "heliga kor", inte ens rödingen.

 

Den ljusa flugan syns tydligt i det klara vattnet då den långsamt sveper fram över botten. Så plötsligt uppenbarar sig en skugga strax därbakom. En hygglig röding följer efter, ungefär som havsöringen på västkusten brukar göra. Jag pausar, fisken tvekar och vänder utåt igen. Jag ökar farten på flugan och vinner ånyo rödingens intresse som till slut hugger. Det är en vacker fisk på ungefär ett kilo och bilderna som Jussi tar är i mitt tycke riktigt trevliga.

100807-3

Kaffe på norrländskt vis

 

Den vita Boobyn ger ytterligare några napp under dagen, men annars är fisket helt dött.
Dagen därpå tar Jakob med oss ut på sitt specialfiske, efter storöring i Vindelälven. Då jag ser älven blir jag först rädd, jösses vilket stort vatten. Jakob som fiskade med ett tvåhandsspö kunde presentera flugan på ett avsevärt bättre sätt än vad jag kunde göra med min tiofotare. Men trots bra guidning, rätt flugor och dom bästa platserna så uteblev storöringen. Jakob klagade på att älven var hög och att det därför var svårt att presentera flugan på ett bra sätt.

 

Den tredje och sista dagen fortsatte vi att filma vid selen. Fisket var till en början fortsatt trögt, men under kvällen så lossnade det rejält. Jakob fick en fin öring vid inloppet på en RM-simpa och själv fick jag ytterligare ett par fina rödingar.
Med tanke på förutsättningarna så måste vi ändå vara nöjda med fisket. Vi fick tre riktigt fina rödingar och en hygglig öring fastän att mycket tid gick åt till att filma snack, tackel och gångscener.

100807-2

Ransaråns röding håller oftast en hygglig storlek

 

Nästa vecka börjar skolan igen och jag känner mig verkligen laddad. Ska bli kul att träffa eleverna och se hur mycket dom har vuxit under sommarlovet.
Men det kommer också att finnas mycket tid över för fiske framöver, åtminstone några dagar i veckan. Till nästa vecka hoppas jag göra en tur till klubbåna och kanske en sväng till Säveån, förutsatt att vädret tillåter förståss.