skolstart och lite öringfiske (1)

Publicerat Saturday, August 21, 2010

Arbete och lite öringfiske.

Tänk att det snart sätter i gång igen, brunbrända elever som glatt diskuterar sommarlovets äventyr längs skolans korridorer. Tiden och sommaren har gått så "hemskans" snabbt, några flugkast och en harr senare så är det plötsligt skolstart igen.
Somliga får panik över att tiden går så fort, jag försöker låta bli att få det, men visst känns tiden stressande ibland. Det är så mycket som ska hinnas med under en sommar, så många vatten att pröva, bilder som ska fotas och för att inte tala om alla dem som man önskar hälsa på och fiska tillsammans med.

 

Det har varit mycket arbete senaste tiden, bland annat så har det varit inlämning av flugbindarskolan till svenskt fiske. Dessutom var jag sent ute med materialet till Flugfiske i Norden, men nu är allt lämnat och klart för den här gången. Artiklarna till båda tidningarna har tydlig höstkänsla och behandlar båda fiske med små torrflugor och fjädermyggpuppor.

 

Men visst har det även hunnits med lite fiske också, både i Säveån, Hökensås och hemma i klubbåá.
Säveån besökte vi för ca 10 dagar sedan, jag och Martin. Ulf skulle jobba dag och kunde komma ner till ån först under eftermiddagen.
Dagfisket blev dock inte lika lyckat som vi hade hoppats på, höga flöden satte stopp för både kläckningar och "fisklig" ytaktivitet. Jag försökte ganska idogt med torrfluga över mina favoritströmmar men lyckades inget vidare.
Under kvällen blev det emellertid bättre och hoppets stjärna tändes. I höljan ställde sig flera fiskar och började vaka. Av vakformen att döma antog jag först att det enbart var tal om småöring. Men Ulf som har ån som sitt hemmavatten försäkrade att så inte var fallet, utan påpekade att somliga av dem var ganska stora.

100821-0

Martin nymffiskar i Stora Prästgårdshöljan.

 

Fastän att vaken nu duggade tätt, så var det ingalunda någon enkel uppgift att fånga dom. Kastavståndet ut till dom närmsta fiskarna var säkert runt 25 meter och bakom mig fanns det mesta att fastna i vid ett bakkast.
Jösses så jag kämpade, många flugbyten, tafsbyten varvade av dåliga och bra kast. Ibland lyckades jag lura någon av öringarna, men att sedan fästa dom verkade snudd på omöjligt.
Till slut så gick det ändå vägen, trots alla tidigare problem. Fisken tog en liten "cdcnattis", rusade och följde upp med ett par höga luftsprång. Jag tror knappast att jag någonsin varit så nervös över att tappa en fisk som just denna.

hemsida 1

Så här glad blev jag efter denna vackra torrflugeöring. (foto.Ulf Börjesson)

Efter en spännande dragkamp som antagligen hade kunnat sluta hur som helst så fick jag in den till håven efter ett tag. Jag tror öringen mätte 53 cm, prima kondition och vackert tecknad.
Det lär bli fler turer mot Götet före säsongen är över,lita på det.

Här hemma har fisket varit lite si och så, höga vattenflöden på grund av allt regnande har gjort torrflugefisket dåligt. I klubbåna har jag bara sett några enstaka bäcklsländor men inget annat i insektsväg som skulle ha kunnat locka upp fisken till ytan.
Ett par oplanerade kvällsturer har ändå hunnits med, inget rekordfiske förutom några mindre öringar tagna på streamer och naturligtvis Ballindarry Black.

 100821-2

Niklas tjecknymfar i klubbåá.