Värmerekord och fint torrflugefiske i Baltak.

Publicerat Tuesday, July 13, 2010

Efter Norgebesöket har vädret varit galet, nya värmerekord tangeras dagligen i hela södra Sverige. Öringfiske är inte att tänka på, dom skulle antagligen dö efter att ha blivit drillade i det varma vattnet. Hörde förresten att flera sjöar på Hökensås har en yttemperatur på 23,5 grader! Det kanske inte är så konstigt att fisket just nu är bäst från sen kväll fram till tidig gryning.

Trots värme så har det ändå blivit en del fiske här på hemmaplan. Baltak har periodvis fiskat riktigt bra under kvällar och tidiga morgnar.
Sommaren hör sländorna och torrflugefisket till, åtminstone är det så för mig. Därför har besöken vid ån mestadels gått ut på att leta efter vakande fisk.
Det kläcker fortfarande en del Gul forsslända under kvällarna, men sländorna intresserar vare sig öring eller regnbåge nämnvärt.
Däremot svärmar det gula bäcksländor från ca 22.00 och en timma framåt. Dom äggläggande honorna har fått igång den mindre "semivilda" regnbågen i några av polerna. Framförallt har jag haft ett mycket givande kvällsfiske i "Ruinpolen" nedan Bältebergabron.

hem 4

Regnbåge har även setts vaka längs åns lugnsträckor.

I går kväll kom jag ut till ån först efter 22.00, alltså något sent. I luften syntes både nattsländor och bäcksländor. Nästan genast satte flera fiskar i gång att vaka mitt ute i strömmen. Att bedöma av storleken så var det knappast några större fiskar det rörde sig om, mellan 30- 40 cm skulle jag gissa. Vaken var mycket nätta och ibland var det svårt att upptäcka dom.
Jag prövade först med en ganska mörk E-12 i storlek 16 att försöka matcha dom mindre nattsländorna med. Men inget intresse, trots flera draggfria drifter över aktivt vakande fiskar.

hem 3

De "semivilda" regnbågarna vakar under kvällar och morgnar.

Bytte senare till en ljus, nästan kräm-gul Elk hair Caddis i stl 16. Flugan var betydligt lättare att upptäcka mot den mörka vattenytan än E-12an. Fisken närmast mig som först stod på tur att testas behövde ingen längre övertalning. Den tog vid andra driften, och jag kände mig mycket säker på att ha funnit ut rätt "medicin".
På samma sätt fortsatte den efterföljande timmen, ingen av dom vakande fiskarna tvekade någonsin att ta den ljusa Elk hair caddisén.

Förutom sena kvällar har det också blivit ett par försök under tidiga morgnar. Bäcksländorna har inte varit aktiva däremot har dom mindre nattsländorna fått upp en del fisk till ytan. I det varma vädret söker sig regnbågen gärna upp mot fallet eller till strömmen strax nedan. Direkt efter 06.00 då fisket startar har det gått att lura upp enstaka fiskar längst kanalsträckans kanter på en lite brun/svart nattslända i stl 18. Efter 07.30 har vaken upphört och fisken gått ut och ställt sig ute i strömmen igen.

Hem 2

Små ca 5 mm långa nattsländor kläcker i Tidan just nu.

Förutom Baltak så finns också andra spännande fisken att ägna sig åt nu. Exempelvis harrfiske i Vättern, gädda eller nattfiske på Hökensås för att nämna några.