Danica och storöring.

Publicerat Tuesday, June 08, 2010

Peter på Fly- Dressing lät verkligen taggad då han berättade om det fina torrflugefiske som han och kollegan Daniel hade haft i Grubbesjön/ Hökensås. Vulgata kläckte i rikliga mängder och både regnbåge och öring hade anammat stundens allvar.
För mig var detta slutet på en lång väntan, nu skulle det äntligen bli dags att leta Danicaöring.

 

Nästa dag, strax efter lunch satt jag i bilen på väg ut till "klubbåna" som har sitt flöde mitt i Västra Götalands hjärta.
Längs vägen njöt jag i fulla drag av de vackra omgivningarna, ängarnas otroliga blomsterprakt torde i sitt slag vara unik. Blått, gult och vitt i en salig blandning som tillsammans ger en härlig känsla av att vilja leva, det är sommar!

100608-2

Danican har börjat kläcka i "klubbåna"

Vid ån var det mesta sig likt, förutom att ytterligare några av sträckorna fått nyutlagd sten. Arbetet är drygt men resultatet i form av ett friskt vatten med stor öring är betalning nog. Längs ån har ännu inte ekarnas lövverk helt slagit ut, jämfört med björkarna är dom alltid sena.
En nykläckt Danica stiger långsamt upp i från vattenytan, mot de skuggande lövens trygga famn. Dom är inte många, men ändå tillräckligt talrika för att åtminstone kunna göra någon av öringarna intresserade.

 

Plötsligt slås vattenytan i spillror ett tjugotal meter längre uppströms. Vaket är så kraftigt att vattenytan börjar gunga hela vägen ner till mig.
Danica! Det är klart att öringen jagat en nykläckt stigande Danica. Nästa gång som en ny slända kommer drivandes med strömmen följer jag den hela vägen. Inne i "hot zon" försvinner den snabbt ner i ett försiktigt vak. Det är en imponerande syn, nacken är bred som en handflata och av längden att döma verkar den oändlig- Det här är en stor fisk, inget snack om den saken.

 

Efter en stund kommer jag på mig själv med att vara nervös. Tankarna om lämplig tafsspets kastas fram och tillbaks i ett slags ologiskt resonemang, för tunn eller för grov. Tänk om den tunna tafsen går av då fisken rusar in i bråten på andra sidan? Men det är klart, en grov tafsspets kan göra den misstänksam... hemska tanke!

100608-3

Årets största öring, en fetlagd "Västgöte" på 61 cm.

Tre vak senare kommer en gräddgul Danicaimitation farandes genom luften mot den plats där fisken senast visat sig. Flugan ser först ut att landa perfekt, men tafsen lägger sig rakt över den gren som skjuter ut över fiskens ståndplats. Det är kört, jag kommer att skrämma "skiten ur den" då fluga och tafs går fast. Långsamt drar jag in linan i samma takt som flugan följer strömmen. Då flugan når fram till busken följer den tafsens väg uppåt i från vattenytan. Återigen kastar sig öringen efter en stigande slända, jag hinner precis känna rycket i linan då flugan tappar sitt fäste och släpper.

 

Förtvivlat förbannar jag min otur, varför fäste inte kroken? Jag känner mig helt tom, tänk vilken fisk. En kopp kaffe och några sländbilder senare sker ett mirakel, den sätter i gång att vaka igen. Den här gången lyckas kastet och flugan hamnar i en perfekt driftlinje in mot matområdet.
Då öringen går upp och tar flugan lyckas jag hålla igen lagom länge för att få till ett lyckat mothugg.
Spöet känns som en tunn vidja utan styrsel då fisken i panik rusar mot närmsta bråt. Mellan mig och ån är det fullt med grenar som försämrar oddsen ytterligare - det är underbart att vara flugfiskare!

 

Visst jag hade en hel del flyt men till slut går det ändå vägen och fisken kan håvas. Snabbt mäter jag den mot håvramen, en centimeter längre alltså 61 cm riktigt grov Västgötaöring! Tänk vilken dag.....

100608-4

Magnus håvar en Ätranöring tagen på en flytande danicaflymf.

Under veckan som gått har det blivt ytterligare turer i andra västsvenska öringåar. I fredags gjorde jag och Magnus ett besök i Ätran för att se efter om kläckningarna även hade satt i gång där. Det hade dom men förmodligen alldeles nyss eftersom bara ett fåtal öringar börjat vaka efter dom.
Vi fick var sina på en flytande flymf, Magnus fisk var klart störst- 50 cm och välmatad.

100608-5

All öring återutsätts, annars är snart dessa vatten tomma.

Nu är kläckningarna i gång i flera strömmar, antagligen kommer det att sätta igång i Småland om någon vecka.