Ny film, guidning och dagsländor.

Publicerat Monday, May 24, 2010

Förra veckan var verkligen hektiskt, provrättning av nationella prov samt guidning/instruktion i Tidan.

I onsdags stod det fiske inplanerat som aktivitet efter jobbet. Men eftersom vi står inför slutklämmen av vår kommande film, Torrflugefiske, så fick dagen ägnas åt filmarbete i stället. Det är kul att jobba med film, särskilt då det är fina bilder som harmoniserar tillsammans med manus. Jag tycker att vi fått till det ganska bra denna gång, hoppas nu bara att Ni också kommer att tycka det. Filmen skickades för tryckning här om dagen och kommer att finnas ute till försäljning om ett par veckor.

Magnus som är en mycket begåvad flugfiskare har tidigare använt mig för att komma igång med sin flugfiskesäsong på rätt sätt. Det är lätt till att man är lite ringrostig efter en lång vinter.
Instruktionerna till mig var mycket tydliga i år, "Jag vill bli en bättre torrflugefiskare". Eftersom jag visste att kläckningarna av Stor Åslända och March Brown skulle starta först efter elva, så gick vi ner till allen för att övningskasta.
Mitt favoritkast vid torrflugefiske är en kombination av ett plötsligt spöstopp och en modifierad luftmendning. Det plötsliga spöstoppet gör att lina och tafs studsar bak och lägger sig i lösa slingor på vattenytan. Luftmendningen innebär att man riktar om linan fram till flugan efter att kastet är gjort. På så vis kan man få fluga och lina att följa samma driftlinje, vilket ibland är nödvändigt för att inte flugan ska dragga.

100524-1

Magnus fiskar torrfluga efter vakande öring vid Ruinpolen.

Efter ett par timmars övning började kasten blir riktigt bra och efterföljande drifter blev både långa och draggfria. Vid lunchtid intensifierades dagsländekläckningen och några fiskar satte äntligen i gång att vaka. En av dom höll till framför nacken, inne i en bråt. Det var ingalunda någon lätt uppgift att kasta flugan i rätt position. Men Magnus löste uppgiften riktigt bra och belönades till sist med att fisken tog flugan. Dess värre släppte den nästan direkt, men efter ett så vackert kast var utgången av mindre betydelse.

Kvällen höll dock på att sluta riktigt illa. Jag skulle just håva en regnbåge som Magnus krokat i kanalen. Precis då fisken gled in över håvkanten så hände något oförklarligt vilket i sig resulterade i att toppflugan trängde in i mitt pekfinger. Vanligtvis använder vi aldrig hulling på våra flugor, men hos den här rackaren satt den kvar. Turligt nog var Kenneth Bengtsson från Halmstad vid ån och kunde hjälpa mig att trä igenom kroken, knipa av den och sedan trä den till baks igen. Nej då, det gjorde inte ont......alls...

100524-2

Både Åsländor och Gul forsslända kläcker i Tidan.

I lördags hade jag den stora äran att lära tre tjejer flugfiska. Jag ska ärligt erkänna att jag kände mig en aning nervös inför detta uppdrag, jag vet inte varför. Kanske var det på grund av min ovana att instruera flugfiskande tjejer.
Väl på plats kändes det fantastiskt bra och tjejerna var verkligen på. Vi började med grundläggande flugkastning på gräsmattan. Efter en stunds övande kunde jag konstatera att mina elever var extremt lättlärda och hade gjort många erfarna flugfiskare gröna av avund.

100524-3

Anna har krokat ytterligare en båge. (foto. Emelie)

Eftersom ingen av dom hade fiskat fluga tidigare så ägnade vi dagen åt "nymfmete". För att enklare upptäcka nappen så använde vi en stor färgglad nappindikator som syntes väl ute i strömmen.
Anna, som fick börja i polen framför bordet lyckades omgående kroka på en regnbåge.
Fisken var urstark, men trots det så lyckades vi ändå håva den till slut.
Dagen var i mina ögon mycket lyckad, samtliga hade på fisk och Anna lyckades till och med kroka hela fem stycken. Gissa om hon fick många frågor angående flugval av killarna i strömmen, vackert tjejer!