Högt vatten, men ändå bra fiske i Baltak.

Publicerat Monday, April 05, 2010

Under den gångna veckan har jag bland annat arbetat med en artikel om "nattfiske efter regnbåge". Det var inte utan att man började längta tills sommarens sjöfiske medan bokstäverna sakta föll på plats. Då jag i artikeln skulle rekommendera några bra flugor kom jag att tänka på ett mönster som jag inte har använt på flera år, nämligen en svart Streaking Caddis. Vi fiskade otroligt mycket med just den flugan under 1980-1990 talet i Strandgölen och i Lilla Havsjön. Märkligt att man kan glömma bort en så bra fluga som gett så mycket fina minnen...... Men efter artikeln satte jag mig ner och band upp ett helt dussin, för till sommaren kommer svart Streaking Caddis åter att finnas i asken.

100405-1

En Svart Streaking Caddis till sommarens nattfiske.

 

Förutom skrivandet har mycket tid sista veckorna gått åt att planera nästkommande bokprojekt. Målet är en bok om flugbindning som i första hand riktar sig till "nybörjaren".
Visst finns det redan en hel del böcker i ämnet, men dom flesta har i dag några år på nacken. Syftet är i första hand att visa flugbindningens grundläggande tekniker. Alltså dom som behövs för att binda ca åttio procent av alla flugmönster. Det har dock funnits en hake, nämligen att alla tekniker skall rymmas hos endast tolv flugmönster. Efter mycket "matriser" och plock finns det nu äntligen en idé om vilka tolv mönster, men om det kommer jag att berätta senare. Projektet hoppas vi ha färdigt till september, men man vet aldrig....

100405-2

Intresset för flugbindning har ökat dom senaste åren.

 

Efter diverse iordningsställande i sommarstugan under påsken var det idag äntligen dags att göra ett återbesök till Tidan. Regnet slog som spön, men ut skulle jag. Petri hade kaffet klart vid elva och kort därpå befann vid oss intill en mycket hög Tidan vid Baltak. Visst, höga vårflöden hör till men trots det så blir man ändå lika förvånad varje gång. Vattnet gick högt upp på åkrarna och vi förstod redan före vi gick ur bilen att fisket skulle bli slumpartat.
Eftersom sträcka ett låg tom valde vi att satsa på den, med början uppe vid fallet. Jag fiskade med två romkorn, en Björn Blomqvist husmask, och två blyhagel.
Redan under andra driften kom första stöten, ett rappt hugg mitt ute i strömmen. Ett par drifter senare, över samma linje, satt äntligen dagens första.
Till min förvåning hade den tagit husmasken i stället för något av romkornen. Fisken var vackert vårfärgad med hela fenor.

 


Härefter kom huggen och fiskarna på löpande band, missade några och lyckades landa ett par. Den sista av fiskarna tog på Ted Patlen´s tandemstreamer, bunden av orange marabou. Noterbart var att denna, dagens sista, tog mitt i värsta hårdströmmen nedan fallet. Antagligen står fisken tätt nära botten med strömmen ovanför som skydd.

 

Trots höga flöden så är ändå fisket bra i Tidan, fisken har börjat röra på sig, äta och går även att fånga med imitationer. Om allt går bra under veckan blir det antagligen en ny tur på fredag.

100405-3

Petri fick dagens enda blanka fisk.