Flugbindning, workshops och mässa..

Publicerat Monday, February 15, 2010

I lördags tog vi en sväng förbi Habo kyrka, vägen ut bjuder på vacker natur. Utmed en av åkrarna såg jag en smal, rund brun/grå stubbe kika upp igenom snön, det var en staketstolpe. Resten av staketet låg begravt under snömassorna.
Vinterångest har nu övergått till en slags acceptans. Ungefär som då man inte längre har något att välja på, bara att gilla läget.

 

Här om dagen påbörjade jag en artikel till FiN med rubriken "Årets första torrflugeöring". Precis som rubriken nämner skall artikeln också handla om när, var och hur man fiskar torrfluga under tidig säsong. Men efter att ha avslutat inledningen, som handlar om en tidig aprildag då två öringar gick upp och tog min Olive Dun, så blev fiskesuget för stort. Jag fick helt enkelt avbryta skrivandet och istället ägna mig åt flugbindning en stund.
Det blev en hel dröse med torrflugor; dagsländor, bäcksländor och kläckare, samtliga komponerade med tanke på tidigt vårfiske.

 

Det har blivit mycket flugbindning den senaste tiden. Jag håller som bäst på att fylla min så kallade "guideask". Alltså den ask jag har med mig då jag antingen guidar eller instruerar. Den innehåller alltid minst två dussin av varje flugsort. Av utrymmesskäl går det inte att ha särskilt många olika mönster, bara dem mest användbara.
Då jag sedan tittar i min privata ask, eller för att vara helt ärlig- askar, som innehåller mängder av olika mönster blir jag förvirrad. Många av flugorna känner jag inte ens igen. Dem sitter där av någon anledning som jag inte längre kommer ihåg.

hem2

Min "guideask" innehåller endast de mest säkra flugorna....

Det är kul med flugor, framför allt dem som kräver lite extra omtanke. Om jag haft mer tid hade jag antagligen bundit mer fulldressat, jag gillar flugtypen skarpt. Men några arbetsamma flugor har det faktiskt blivit, 15 stycken Pink Lady till "flugbindarswappen". Nu är dem äntligen färdiga, trots all tid dem tagit så har det varit ett kul göra. Vingarna är så kallade "dubbel quill" vilket innebär att varje vinge består av dubbla fjäderlager. Förr i världen gjorde man så för att göra flugorna mer slitstarka.

hem 3

Några Pink Lady med dubbel quillvinge.

Under förra veckan var jag på kurs i Göteborg, hur man talar inför grupp. En mycket givande tillställning som gav mycket energi.
Under torsdagen var det dags för flugbindning på LB- Flugfiske i Göteborg igen. Mjukhacklade flugor var temat och gissa om vi band flugor. I mitt tycke en supertrevlig kväll med go´ humor, skratt och en skön känsla av att snöa in.

 

Under helgen var jag i Danska Kolding och band flugor med FFF. Nymfer och torrflugor stod på schemat vilket vi ägnade oss åt i tre dagar. Det är mysigt att samlas ett gäng så där på vintern och bara snacka fiske, flugor och fiskevatten. Samtliga deltagare var mycket begåvade och vi kunde därför hålla en ganska hög bindteknisk nivå.

hem 1

Koncentrerade flugbindare vid FFF-träffen i Kolding.

Till helgen är det en liten mässa/tillställning i Halmstad. Jag och Micke Frödin ska binda flugor och prata om flugfiske. Jag tror att Frödin skall visa sin nya film som har premiär i London nu i veckan. Har Du vägarna förbi så är Du välkommen. För ytterligare information se sidan: http://www.wittlock.se/doc/flugfiskedag