Trevlig säsongsavslut i La.Havsjön och vintersäsongen har börjat i Baltak!

Publicerat Tuesday, November 23, 2010

Förra helgens fina fiske i Lilla Havsjön lockade oss att göra ytterligare försök. Mårten, Marcus, Martin och jag samt några killar från Fly Dressing träffades vid sjön under förmiddagen. Medan halva gänget kämpade på utanför badplatsen så gick vi andra över till andra sidan. Men tyvärr hann kung Bore före, hela brantkanten låg nämligen istäckt.

 

Skam den som ger sig, vi fortsatte att kämpa på och täckte tillsammans av hela Brandstorpaviken, vasskanten och Djupviken bakom Sommarudden men intet. Jag hade ett tafssträck till höger om Ylvas stubbe, som kan ha varit en abborre. Termometern visade bara 3 grader och kanske var det förklaringen till det tröga fisket.

 

Vid lunchtid skulle det bli dags att testa ett gammalt beprövat kort, nämligen Vassviken nedan stora parkeringen. Platsen har alltid varit bra i samband med höst, men under senare år har där varit igenväxt och därför omöjlig att fiska av med sjunkande flugor.
För att bryta mönstret och testa något nytt så bytte jag taktik, fullständigt. Dom tre små myggpupporna åkte av, tafsen förlängdes och i ändan knöt jag fast en av Fredrik Lindboms "Super iglar". Egentligen är det en zonker, bunden med en extremt lång vinge - läs 10- 12 cm. 20 cm framför flugan placerade jag ett blyhagel som genom sin tyngd ger flugan extra livfulla rörelser då den fiskas hem.

101123-1

Lilla Havsjön bjöd på några verkligt fina regnbågar

Bytet var verkligen lyckosamt och jag vet faktiskt inte hur många fiskar som jag och Martin lyckades kroka på där inne i viken. Dom flesta tappade vi, antagligen för att fisken inte nådde fram till krokspetsen på grund av den långa vingen. Mellan hugg och tappade fiskar lyckades vi också kroka några riktigt fina "höstbågar", bland annat en knallröd hane på knappa tre kilo.
Fisket i Havsjön var fantastiskt bra under hela eftermiddagen och jag längtar redan tills nästa tur.

 

Men trots bra fiske så var dagens stora upplevelse en ren naturupplevelse. Jag och Martin dröjde oss kvar vid sjön ända till skymning.  I takt med att ljuset blev svagare bet kylan allt hårdare. Varje nytt kast var vi tvungna att göra ett par decimeter till vänster om det förra. För där föregående kast hade gjorts låg det is då flugan väl var infiskad. Vi fick alltså uppleva då sjön lade sig!
För mig var det i det närmaste en sanslös upplevelse att få se hur sjön långsamt stillades och slutligen stängdes inför vintern.

101123-2

Någon timme senare ligger sjön täckt av is.

I dag var jag och Martin i Baltak för att göra ett nytt försök. Vattnet från förra gångens snösmältning hade runnit undan och ån såg nu betydligt trevligare ut.
Till att börja med testade jag att fiska med två romkorn och en husmask i polen utanför bordet, vid odlingen. Första fisken krokades redan efter första kastet och gissa vad den tog för fluga. Jo visst, romkornet som var precis det besked jag hade hoppats på. Nu är alltså vintersäsongen i gång på allvar med allt vad det innebär.

101123-4

Vi fick flera fina regnbågar på romkornsimitationer.

Vattentempen visade 1,6 grader vilket är ganska lågt för årstiden, men ändå fiskbart.
Flera regnbågar fångades utanför fikabordet, samtliga med imitationer av romkorn. Anledningen till detta fenomen hänger delvis samman med den låga vattentemperaturen. För vid så här låga gradantal slutar i princip fisken att äta. Därför gäller det att försöka locka den genom andra instinkter som att äta eller döda andra arters romkorn.

 

Vi testade också uppe i rännan och nedan fallet, men utan större framgång. Det verkar nästan som att regnbågen samlar ihop sig i stora "gäng" nu under senhöst och vinter. Om det är så att dom verkligen gör det så kan det vara en förklaring till varför man ofta fångar flera fiskar på några få platser medan andra "heta platser" kan vara helt tomma.

101123-3

Baltak ligger vackert inbäddad i vinterskrud just nu.

Fisket är riktigt bra i Baltak just nu, inte särskilt hårt fisketryck och dessutom så har "romsäsongen" börjat på allvar. Hinner du så är det klart värt en tur, men tänk på att klä dig varm för jag lovar att 1,6 grader i vattnet biter igenom det mesta!

 

Under veckan blir det ytterligare turer till Baltak, men också några spännande klubbesök. Först ut blir Motala flugfiskeklubb nu på onsdag.