Spännande regnbågsvatten i Tiveden.

Publicerat Sunday, October 24, 2010

Gulnande björkar och nakna ekar sveper snabbt förbi utanför bilfönstret, under vår resa norrut mot Tiveden. Där solen ännu inte har hunnit värma på ligger det fortfarande frost kvar på vägbanan, som en påminnelse om att sänka hastigheten.
Lasse som helst fiskar efter vildfisk i strömmande vatten är den av oss som kanske är mest nyfiken på vad Andreas har hittat på med några av sjöarna i Tiveden. Förutom Källefallbågar som sattes förra året har vi hört ryktas om både bäckröding och hyggliga vildöringar.
Sistnämnda är strikt fredade nu inför lek, men bäckrödingen och regnbågen går det fortfarande att fiska efter.

Vid "lillsjön" väntar vår förmiddagsguide Daniel. Han berättar att det i lillsjön finns goda möjligheter att fånga en rejäl bäckrödning , upp mot kilot om man har tur. Inga vak men Daniel känner väl till sjön sedan tidigare och placerar strategiskt ut oss på dom bästa platserna. Andreas som driver fisket vill ge kunden en slags vildmarkskänsla där inte allt är tillrättalagt. Därför finns inga kastgator eller utlagda spänger runt kanterna. Som extra handikapp tillkommer ytterligare en regel, nämligen vadarförbud. Vi ställs alla inför svåra kastprov och måste underhandskasta efter bästa förmåga. Helst gör jag överhandskast om det går, men här var man verkligen tvungen att rolla ut flugan för att kunna fiska.

101023-1

Lasse återutsätter en av dagens fiskar.

Inga vak, inte heller några insekter syntes till under frömiddagen. Daniel berättade att streamers hade fungerat bra senaste tiden och inte undra på det. Längs kanterna syntes nämligen tjocka stim med elritsor som framför allt bäckrödingen jagade efter.
Jag testade det mesta, streamer och flymfer men inget verkade fungera denna dag. Så det fick bli en gammal trotjänare, bagge och sjunklina. Ett par kast senare kom också den första stöten, rappt och tveklöst intill kanten. Grymtade en stund över min klantighet att missa, nytt kast på samma ställe. Stöten spänner upp linan på nytt, men denna gång lyckas jag med krokningen. Efter diverse krumbukter och en stunds drillande så kommer fisken till slut upp, och oj vilken vacker regnbåge. Kroppsform och fenor är i perfekt harmoni, nästan som hos en helt vild regnbåge.

 101023-2

Fisken i Sjöarna sattes ut för mer än ett år sedan.

Trots att fisket är trögt så fångar vi tillslut en del fisk. Lasse fångar en vacker båge på en Hökensåsmontana intill växtbältet precis vid parkeringen. Likaså får Patrik ett par fina bågar, och som bonus så lyckades han kroka även en bäckröding som tyvärr hinner släppa före håvning.

 101023-3

"Storsjön" kantas av berg och tätvuxen tallhed. 

Efter lunch var det dags att göra ett besök vid den betydligt större "storsjön" där det förutom regnbåge också finns en vild öringstam.
Både Andreas och Daniel beklagade att så få fiskar vågade visa sig, men det kunde mycket enkelt förklaras av att där inte fanns några insekter på ytan. Lasse och Patrik fiskade på medan jag, Daniel och Andreas diskuterade vidare om projektets olika styrkor och svagheter. Även storsjön släppte ifrån sig några av sina vackra regnbågar, tagna på diverse fjädermygg, flymfer och Gulfotingar.

 

Sammantaget så har Andreas verkligen ett mycket spännande projekt på gång. Sjöns regnbågar som sattes ut för mer än ett år sedan har helt acklimatiserats sig i sjön. Om det beror på vadningsförbud att fisken går mycket strandnära vet jag inte, men det kan vara en förklaring. Fisket hos Andreas kommer att släppas nästa år och måste förbokas. I dom båda sjöarna kommer antagligen ett tiotal fiskekort att släppas per dag.
Sammantaget fick jag en mycket trevlig upplevelse i båda sjöarna och kommer med all säkerhet att göra ett nytt besök redan i vår. Tack Andreas och Daniel för en bra guidning och en trevlig dag i Tiveden.

101023-4

Andreas med en av Storsjöns fina bågar.

Nästa vecka åker jag till England för att bland annat fiska på Itchen och i Ashbourne. Men om detta går det att läsa om under v.44
Under samma vecka kommer även listan med kurser, träffar och flugbindning att läggas ut under Nyheter. Det kommer bland annat åter igen bli en Norgeträff under sommaren, men också en höstträff med samma tema.