Båtfiske på Åsen och sländkläckning i Baltak.

Publicerat Saturday, October 02, 2010

I början av veckan träffades vi ett gäng glada flugfiskare ifrån hela Sverige, på Hökensås. Patrik hade hyrt in oss i Svenstorp, ett helt hus bara tio minuters bilresa ifrån fiskecentrat. Boendet var perfekt, Patriks mat var helt underbar och likaså sällskapet. Det är alltid lika intressant att träffa likasinnade som man inte annars umgås med. Man lär sig nya saker, ser nya infallsvinklar och hittar alltid någon ny "måstepryl" att inhandla. Johan Söderberg hade med sig ett trevligt litet scott-spö av modell G2 som jag kort testade i Tidan. Får se vad plånboken tillåter efter jul, men helt sant är att jag blev mycket intresserad.

 

Första dagen alltså i måndags så fiskade vi i Nordvattnet ifrån båt. Jag och Stefan delade båt och fick möjlighet att för första gången fiska tillsammans. Stefan berättade att han tidigare aldrig hade utövat båtfiske alá "Irish style". Därför var det extra kul att få visa hur denna mycket effektiva och skojiga fiskemetod går till. Stefan som har stor erfarenhet av flugfiske anammade tekniken snabbt och har lovat att testa vad den går för i Dalarna nästa säsong.

101002-1

Patrik håvar en stark höstbåge i från båten.

Förhållandena var allt annat än goda, en kraftig nordanvind tryckte under förmiddagen ner fisken ifrån ytan. Efter lunch blev lyckligt vis förhållandena något bättre och vi hade ett ganska hyggligt fiske längst upp i Nordvattnets övre del, före ön. Under en del av drifterna hade vi flera fiskar som kom upp till ytan efter toppflugan, en gingerfärgad hackeltorrfluga.
Men vi fick även flera napp på våra ändflugor, Alexandra och Teal & Silver båda i stl 12 och 10. På ytan såg vi både nattsländor, Dammsländor och rejäla fjädermygg. Men det verkade ändå som att nattsländorna var mest av intresse hos regnbågen.

 

Nästa dag skulle det bli dags för ännu ett äventyr, nu i Baltak. Johan Petterson, Johan Söderberg och Patrik valde att fiska på lugnsträckorna för att om möjligt hitta någon vakande fisk längs kanterna.
Vi andra, Niklas, Ulf, Stefan och jag höll oss kvar i zon 1. Förmiddagsfisket var allt annat än bra, en fortsatt nordanvind höll effektivt bort insekterna ifrån ytan. Inga vak och knappt heller något nymffiske att tala om. Ulf och Niklas hade bäst fiske med tjecknymf i kanalsträckan. Jag och Stefan kämpade med spiders uppe vid fallet, men nästan helt utan framgång. Märkligt att det dåliga fisket även nådde upp till fallet som annars är så bombsäkert.

 101002-2

Ulf och Stefan fiskar småflugor i strömmen.

 

Efter lunch satte det igång att kläcka Åsländor i rejäla mängder. Men trots rikligt med sländor på ytan så uteblev vaken. Jag gjorde om mitt tackel, nu till tre mini-spiders i stl 16,18 och 20. Även tafsspetsen byttes till mindre grovlek, ifrån 0,14 mm till 0,10 mm.
Att gå ner i storlek visade sig snart vara en bra taktik. Jag började fiska utanför bordet, nedan odlingen där den gamla fisken ofta är svårtrugad.

101002-3

Tidans höstgeneration av Åsländor är något mindre.


Men dom små flugorna i kombination med en tunn tafs gjorde verkligen succé. Det var näst intill napp i varje kast och det verkade inte finnas någon hejd för hur mycket fisk som gick att få. Jag tror att dom små flugorna och den tunna tafsen är nyckeln för ett framgångsrikt höstfiske i Baltak.

 101002-4

Stefans fina regnbåge i perfekt kondition.

Jag hade bäst fiske genom fridriftspresentation, gärna ett stycke ut ifrån min position. Vid slutet av driften fiskade jag ut kastet genom en så kallad våtflugesving som gör att flugorna stiger upp mot ytan. Jag fick mest fisk på en liten March Brown i stl. 18. Men Ulf, Niklas och Stefan hade lika fint fiske som jag fast då med en liten nymf i stl. 22.

101002-5

Våtflugor och spiders fungerade bäst för mig i Baltak.

Planerar du en höstlig tur till Baltak så ta gärna med dig några verkligt små nymfer i stl 18- 24. Men tänk också på att fiska med mycket tunn tafsspets, 0,10 eller 0,12.