Filminspelning i Österrike.

Publicerat Sunday, October 10, 2010

I måndags åkte jag tillsammans med Jussi och filmfotografen Henrik Hill till Österrike för att där filma ett av kapitlen till vår kommande streamerfilm.
Istället för att bila som vi först hade tänkt så valde vi istället att flyga ner.
Ifrån flygplatsen till hotellet var det betydligt närmre än vad vi först hade trott, 25 mil.

 


Hotellet där vi bodde är ett litet familjehotell med bara sju rum, men med tillhörande restaurang av stjärnstatus.
Vi bodde verkligen bra och billigt, bara 34 Euro per natt inklusive frukost.
Redan nästa morgon stod vår fiskevärd, Roman Moser och väntade vid frukost. Han var verkligen laddad och såg fram emot att få visa alla sina metoder för ett effektivt streamerfiske.
Jag hade visserligen träffat Moser tidigare vid andra tillfällen, men det här var första gången som vi skulle få en chans att fiska tillsammans.

 

Nedan hotellet rinner den i flugfiskesammanhang välkända "älven" Traun. Jag var helt säker på att det var där vi skulle fiska, men inte. I stället åkte vi till en för mig okänd ström vid namn Ager. Roman berättade sedan att Traun blivit allt sämre som flugfiskevatten och att fisken inte längre klarar av att leka där. Anledningarna är flera men en faktor är som vanligt klassisk miljöpåverkan.

101010-1

Traun var en gång världsberömd för sitt fina harr och öringfiske.

Ager var däremot ett mycket trevligt vatten, något mindre än Säveån men betydligt större än Tidan. Tillskillnad ifrån flera av våra sydsvenska strömmar var vattnet här extremt klart och med ett högt pHvärde.
Fisket i Ager sköts om av en klubb, som i sin tur säljer fiskekort till den tio kilometer långa flugfiskesträckan. Dagpriset är 80 Euro, men köper man samtidigt flera dagar så blir priset billigare.
I ån finns det naturligt lekande öring, harr och regnbåge men det sätts även ut en hel del fisk.

 

Då jag berättade för Roman att vårt mål under de kommande tre dagarna var att filma fyra hela scener, gärna med fyra drillade fiskar så hörde jag honom skrocka belåtet. En enkel match, sa han med ett snett leende.
Visst, det är hans vatten men att garantera fisk framför kameran var tufft vågat.

 

Vi hann dock inte ens plocka fram våra kameror förrän Roman hade krokat på dagens första regnbåge. En fantastiskt vacker och välmatad hanfisk som bör ha vägt runt 2,5 kilo. Härefter gick det bättre för alla, Jussi och Henrik kunde genom ett bra samarbete med Roman filma ett flertal spännande fiskfighter. Några av dom fångade regnbågarna var dessutom riktigt granna, men mer om dessa bravader tänker jag inte avslöja nu innan filmen har släppts.

101010-2

Roman Moser kunde verkligen fiska streamer.

Även jag tog tillfället att pröva fisket efter såväl öring som regnbåge i Ager. Jag hade fått ett helt gäng flugor av Roman, bland annat en mycket intressant flytande streamer bunden med Ghost Fiber. Roman visade hur flugan skulle fiskas och lät den först fritt driva med strömmen ett stycke, och fiskade sedan hem den under vattenytan med hjälp av sin sinktipplina. Ibland lekte han med streamern uppe i ytan, ungefär på samma sätt som då man fiskar hem en hasare.
Det var otroligt spännande att följa flugan över ett hett område då plötsligt ytan exploderade i en kaskad av vattensprut ifrån en aggressiv regnbåge.

101010-3

Romans flytande fiskimitationer är både effektiva och vackra.

Bågarna var oerhört starka och jag som vanligtvis fiskar med 0,14 spets var tvungen att gå upp till 0,22! Roman var ännu tuffare och använde 0,28 för att på så vis kunna ta hem fisken extremt fort.

 

Förutom fiske med flytstreamer så testade jag också att fiska med Romans "tungstenssimpa" fast genom den metod som han själv använder. Metoden går ut på att placera "Simpan" intill en tänkt ståndplats och sedan skaka med spötoppen och på så vis leka fram flugan igenom strömmen. Metoden var mördande effektiv i kombination med en sådan fluga. Jag längtar redan att vid nästa tillfälle i Baltak få pröva tekniken för jag är helt säker på att det blir en "hitt".

101010-4

Resans sista fisk, en vacker regnbåge tagen på en Simpa.

(Foto H.Hill)

 

Besöket i Österrike gav klart mersmak. Dessutom stänger dom inte säsongen lika tidigt som vi gör vilket möjliggör en senare höstresa.
Men det kostar att åka ner, boende ink. alla mål 50 Euro om dagen. Flyget gav vi 1000 kr för därutöver måste man hyra en bil eftersom det är en dryg mil att ta sig till fisket.

 

Under kommande vecka blir det dessvärre inte så mycket fiske. I morgon ska vi filma men på fredag blir det fiske för då ska jag och Patrik göra ett besök hos Andreas för att testfiska hans sjöar i Tiveden. Om detta går det att läsa om i bloggen vid slutet av veckan.