Flugbindning, läsning och lite funderingar.

Publicerat Sunday, January 17, 2010

Nu är det ett tag sedan som jag skrev på bloggen. Förklaringen är mycket enkel, det har nämligen inte hänt något spännande på flugfiskefronten att berätta om.
Däremot har jag läst en del bland annat Mike Vallas fina bok "Tying Catskill-style Dry Flies". Liksom titeln förtäljer tar boken upp det mesta om flugfisket i Catskill.

100118-1

Mike Vallas bok "Tying Catskill- Style Dry Flies" är mycket läsvärd.


För den intresserade är boken en verklig guldgruva att "ösa ur" och tar upp såväl historik, människorna, flugbindning och strömmarna.
Främst tycker jag om bokens första del som belyser historiken bakom några av världens mest berömda torrflugor. Eftersom Valla har träffat flera av dem som nämns i boken så kan han också ge en mycket unik och personlig skildring.
Efter att ha läst Vallas bok kan man inte sluta förundras över att så många av världens främsta flugfiskeprofiler en gång levde och verkade i ett och samma område, kring samhällena Livingston Manor och Roscoe.

Hörde föresten av Jim Krul som är museichef för flugfiskemuseet i Catskill att det inte alltid var så värst kärvänligt mellan de olika flugbindarna. Mary Dette fungerade lite som en mormor för alla grabbar som kom på besök utifrån. Vid ett tillfälle skulle Jim snabbt springa in till Mary för att lämna sina saker och sedan skyndsamt ge sig i väg igen.
- Var skall du unge man frågade Mary?
- Jo jag skall upp till Lee Wulf för att titta på hans nya bäcksländor med plastkroppar.
Mary lär enligt Jim ha sagt ungefär så här:
- Usch då! Tänk att VISSA människor tydligen gör vad som helst för att fånga en fisk. Nej du, bryr dig inte om sådant strunt, fiska istället med dina riktiga torrflugor.....

På något vis tycker jag om berättelsen där Mary värnar om hennes familjs och Darbees gemensamma flugtradition. Att binda flugor med plastkroppar var antagligen som att svära i kyrkan. Tänk om hon hade vetat vad som finns i dag....

 

100118-2

Roman Mosers helt suveräna Zonker

Under de gångna veckorna har det blivit ganska många timmar bakom städet. Flugorna är tänkta att användas under kommande kurser och vid mitt eget fiske förstås. Just nu har det blivit en hel del Zonker i olika modeller och färger. Bland annat har jag bundit några stycken av Roman Mosers snabbsjunkande "Super Zonker". Jag testade dem för ett par år sedan och insåg snabbt alla fördelar de ger. Tungstenshuvudet är format som ett litet fiskhuvud och finns att köpa som extremt tunga. Med de allra tyngsta skallarna kan man förmodligen få ner flugan i vilken djuphåla som helst. Dessutom så binds dem "up och ner" för att inte fastna i botten. Så plötsligt slår det mig, undrar vad Mary Dette skulle säga om dessa flugor som mer överensstämmer med en hårjigg än en fluga?

Fisket ligger minst sagt på is just nu, till och med Baltak är igenfruset. Men om temperaturen ger sig, bara så lite kan det bli läge och då jäklars.....

Skall försöka lägga ut månadens fluga nu i veckan som kommer, det känns läge för en flicksländenymf inför vårens regnbågsfiske.

100118-3

Till och med svårt att få ner en tjecknymf just nu.....