Fortsatt kläckning av dammsländor i L.Havsjön

Publicerat Tuesday, September 08, 2009

Både jag och Patrik var trötta och stela då Anna väckte oss. Frukosten tog tid och vi sölade verkligen bort hela morgonen. Men, vi behövde båda ta det lite lugnt i dag, inget jäkt eller "skynd".
Dagens fiske skulle gå av stapeln i Strandgölen, dels med tanke på torsdagens storbågar men även för att vi här skulle få vara för oss själva.

Vinden var ganska kulen och det blåste rakt in mot parkeringssidan. Läviken snett över på andra sidan såg verkligen lockande ut. Ifrån var sin sida smög vi oss försiktigt ut i den lugna viken, samtidigt som linan repades av i från rullen. På sjunklinan satt en kort, tunn tafs med en Corixa bunden av foam i ändan. Kastet blev aningen kort, jag missbedömde energin och tog i för mycket. Viken är inte särskilt djup och det dröjde inte länge förrän linan sjunkit ner och lagt sig på botten. Nästan direkt kommer stöten. Först känns huggit som en elektrisk ilning, från linan och rakt in i handen. Därefter tar det stopp, bugningarna i spöet känns rejäla. Det tar ett tag före jag ser fisken för första gången men väl då inser jag dess storlek.

Efter sedvanliga rusningar och en hel del "meck" med att få in den till håven lyckas jag ändå till slut. Ingen aning om vad den kan ha vägt, uppskattnigsvis runt 3,5 kilon. Fisken fotograferas snabbt och fick sedan gå tillbaks igen.

090907-1

Den stora regnbågen tog på en Corixa

Härefter blir det "tvärnit", inte ett enda hugg under fyra timmars fiske. Patrik missar dock en fisk på en flicksländenymf strax intill parkeringsviken, men annars var fisket verkligen dåligt. Men, det bör nämnas att det sällan varit så mycket fisk i just strandgölen som det är nu, men det gäller att vara på plats vid rätt tid.

Efter lunch blev det en tur ner till Lilla Havsjön igen. Gårdagens fiske gav mersmak och förhållandena i dag var ungefär de samma. Stockaviken låg helt spegelblank och genast möttes vi av vakande fisk. Även i dag kläckte det dammsländor och bågen åt dem både på och under ytan.

090907-2

I lilla Havsjön är Dammsländorna i farten.

Jag fiskade med ett team av två flugor, en Bow tie buzzer som toppfluga tillsammans med en olivefärgad flymf som ändfluga. Efter en stund vakade det en fisk inom kasthåll. Flugorna landade helt fel i förhållande till vaket, tur i oturen skulle det visa sig. Fisken hade nämligen gått åt flugans håll och tog den medan den fortfarande flöt.
En helt fantastiskt vacker regnbåge med perfekta fenor och lagom hull. Dessutom så bjöd den på årets värsta fight och tog mer än tio minuter att klara av.

Efter första fisken hade vi knäckt koden, de mjukhacklade flymferna ägde dagen.
Vi fick flera mycket fina fiskar under bara ett par timmars fiske, samtliga tog de på en olivefärgad flymf i storlek 14. 
 Fisket i Lilla Havsjön är för närvarande riktigt bra, inte bara för oss utan också för alla andra som gästade sjön i dag.

090907-3

Patrik drillar en "irriterad" båge i Lilla Havsjön.

Nu väntar några spännande dagar då vi skall filma sista delen i vår nästkommande film i serien "modernt flugfiske". Denna del handlar om torrflugefiske och jag hoppas på sol, insekter och vakande fisk. Läs mer om hur detta fiske varit på bloggen nu till helgen.