En trevlig dag i Lilla Havsjön på Hökensås.

Publicerat Monday, September 21, 2009

Fisket i Lilla Havsjön på Hökensås har varit otroligt bra under senare tid. Därför fick det bli ett nytt besök i dag. Tillsammans med Petri och Patrik äntrade vi sjön strax efter nio. Vinden var hård och gick i riktning mot Brandstorpaviken. Men i Stockaviken låg ytan blank och genast möttes vi av vakande regnbåge. Men trots ytaktiv fisk var det inte något lätt uppdrag att få upp dem till en torrfluga. Vaken var mycket försiktiga, ibland var det svårt att se om det var en abborre eller en regnbåge som orsakat dem.

Jag och Petri börja dagen med att fiska av Stockaviken medan Patrik istället valde att börja vid brantkanten. Eftersom en hel del fisk syntes vaka så valde jag att fiska med en SS-nymf som ändfluga tillsammans med en fjädermyggpuppa som upphängare. Teamet fiskades med en ganska lång tafs och flytande lina.
Trots att vaken oftast var långt ut så lyckades jag ändå att lägga flugan rätt ett par gånger. Men inte ens ett bra kast tillsammans med flugor som tidigare fungerat bra  kunde övertyga fisken att vilja nappa. Efter en stund bytte jag taktik till sjunklina och världens bästa regnbågsfluga, Baggen. Genast då flugan landade på vattenytan gick en fisk upp och tog den. Krokningen kändes bra och jag var helt säker på att snart få landa dagens första. Men ödet ville annorlunda och bågen släppte efter en stunds drillning.

Men skam den som ger sig och några kast senare var dagens första fisk ett faktum. Den hade tagit baggen då jag fiskade hem den ganska nära land. Fisken var i mycket god kondition och jag bjöds på en hygglig match före håvning.
Även Patrik lyckades kroka en fin båge utanför Ylvas stubbe, också den tog på en bagge fiskad med sjunklina.

090921-1

Patrik har just besegrat en stark regnbåge.

Efter ett ganska segt förmiddagsfiske var det äntligen dags för lunch vid restaurangen. Man kan naturligtvis ta med mat och laga över stormkök. Men att åka i väg och äta serverad mat känns som ett skönt avbrott ifrån fisket.

Efter lunch körde vi ner på en skogsväg, bakom brantkantsidan. Direkt som vi kom ner till sjön igen såg vi ett par vakande fiskar som båda var klart inom kasthåll. Ytterligare någon minut senare hade flera fiskar visat sig längs brantsidan och vi hyste gott hopp om ett annalkande torrflugefiske.
Jag valde att fiska med mitt nymfteam ifrån platsen intill Ylvas stubbe. Vid tredje kastet sög det i rejält. En av de vakande regnbågarna hade gått upp och tagit den lilla fjädermyggpuppan strax under ytan. Att det var en höstbåge i prima kondition kändes direkt. Fisken både rusade och hoppade flera gånger före jag kunde kontrollera den. Efter en stund av flitig dragkamp så lyckades jag håva den till slut. Men den dändes alldeles för "värdig" för att slås ihjäl, dessutom så hade jag ju redan tagit upp en fisk.

090921-2

Baggen var flugan nummer ett i dag.

Utanför brantsidan såg vi sporadiskt med dammsländor, mellanstora nattsländor samt fjädermygg. Att påstå att det var rikligt med insekter på ytan i dag vore en klar överdrift. Men det var ändå tillräckligt för att några fiskar skulle komma upp.
Med facit i hand så får man väl säga att dagen var hyfsad, vi var alla i en hel del fisk. Men trots det så kändes det ändå inte riktigt lika bra som vid tidigare tillfällen. Antagligen påverkades fisken av väderväxlingarna under dagen, som varierade mellan solsken och lätt duggregn.

I morgon skall jag lägga ut månadens fluga, som jag dessutom fick en fisk på i dag.