Filminspelning i Baltak!

Publicerat Sunday, September 13, 2009

Äntligen var det dags att filma det sista kapitlet av filmen Torrfluga, i serier "Modernt flugfiske". Taggade och förväntansfulla stuvade vi snabbt in prylarna i stugan vid Hökensås semesterby och stack sedan snabbt ner till Tidan- Baltak.
Trots onsdag, så var det förvånansvärt mycket besökare vid ån. Visst, kul att fisket i ån drar folk men varför just denna dag?
Sträckan utanför odlingsströmmen var emellertid obemannad och här kunde vi i lugn och ro påbörja filmandet. Min plan redan från början var att filma följande sekvenser:
- Uppströms fridriftspresentation nedan fallet.
- Hasarfiske utmed kanterna i strömmen.
- Fridriftspresentation vid lugnflyten, vid allén
Förutom dessa scener skulle det också spelas in en del prat. Jag blir alltid superladdad inför en filminspelning, nästan som inför en match. Kraven man ställer på sig själv blir enorma och inget, absolut inget får gå fel.

Vi började fiska av nedre delen av odlingsströmmen, vi skulle här få en fisk på hasare. Redan vid första driften kom första öringen upp mot flugan, men vände strax in under. Några kast senare hände samma sak igen, även denna fisk vände under flugan. Bytte till en mindre fluga, försökte igen men med samma utgång, fisken vände. Desperat och nu ganska stressad, kameran går och tankar om ett totalfiasko börjar forma sig inne i huvudet. Tänk om det kommer bli så där tvärsvårt som det kan vara ibland. Ett sådant tillfälle som det till och med är svårt att få fisken att ta på nymf!

Bytte torrfluga igen, till en mindre March Brown. Höll den släpandes i ytan precis på nacken och då kom äntligen hugget. En nyinsatt båge sköt upp genom ytan som ur en explosion och tog flugan. Visst, fisken var stark och tog lång tid att få in. Men det var ingalunda den här typ av fiske jag hoppats på.
Vi kämpande vidare men torrflugan förblev orörd på ytan, allt kändes hopplöst.

090912-1

Torrflugefiske i Baltak

Vi begavs oss nedströms, ställde bilen vid Bälteberga för att därifrån gå uppströms. Målet var att försöka få en närbild då flugan tas i ett vak. Platsen vid "Akvariet" var redan upptagen så vi fortsatte vidare uppströms, förbi Kashmirströmmen och stannade till vid ängarna. Efter en stund började ett par fiskar utanför att vaka. Ingen "tokrise" direkt men de bröt visst ytan några gånger. Det skulle dock dröja länge tills en fisk kom upp och tog flugan och då det hände var det nästan för sent för att filma. Fisken släppte och jag måste erkänna att dagen kändes helt åt hel....

Visst Jussi försökte trösta mig på sitt sätt, typ; Min farsa hade lyckats bättre med sin Mepsspinnare än vad du gjort. Eller; Jag är klar att börja filma så du kan fånga den där fisken nu!
Men det är så det skall vara, det tar död på allvaret och vi kan båda skratta åt eländet efter ett tag.

Nästa dag började vi filma nedan fallet. Direkt då vi kom fram stod flera regnbågar uppställda, vakandes på nacken. Nu, nu äntligen skulle det bli film!
Knöt på en liten F- Fly på tafsen (för ovanlighetens skull...) och nästan genast togs den av en liten fin Tidan-båge. Jussi som var med på noterna fick med vak, mothugg och allt. Bra bilder och livet kändes betydligt bättre. På samma sätt fortsatte fisket ytterligare någon halvtimme och flera bågar kunde drillas, filmas och återutsättas. Vi hade lyckats att få ihop en bra sekvens med kul fiske! Första punkten på listan kunde strykas.

Men märkligt nog var hasarfisket i strömmen lika dåligt som under onsdagen. Inte en öring eller båge ville komma upp till flugan hur väl jag än hasade den över ytan.
Under kvällen var det dags för ett nytt försök uppe vid lugnflyten. Nu vakade det betydligt bättre än under gårdagen. En del sländor syntes ovanför vattenytan, men vaken var allt för nätta för att vara rena torrlugevak. Kollade av ytan noga och upptäckte en del väldigt djupt liggande spentspinner. Det var döda honor av "märket" gul forsslända. Hade en "spent spinner" i hela asken, det var månadens fluga för juli. Knöt på flugan och kastade ut den mot en av bågarna som vakade mot andra sidan. Vid tredje driften togs "Spenten". Men oflytet fanns kvar och fisken gick lös. Det var då den rusade rakt emot mig som den hullinglösa flugan tappade sitt fäste.

090912-2

En buskig lockar ofta upp fisken till ytan.

Missade ytterligare en fisk före det var dags för finalen. Vid vassen hade en ny båge kommit igång. Jussi var beredd med kameran och lyckades filma hela sekvensen från att flugan driver in mot fisken som kort därefter går upp och tar. Den här gången gick det bättre och regnbågen satt kvar hela vägen in. Vi hade fått våra bilder och livet kändes på topp.

Fredag, sista filmdagen och en hasarfisk skulle bara upp! Tillbaks upp till odlingsströmmen, nu beväpnad med en March Brown och en Elk Hair Caddis som upphängare. Den här gången släppte allt, genast togs hasaren av en öring precis vid strömmens inlopp. Fisken slogs bra och det blev en fin filmsekvens, tror jag.
Ytterligare en fisk tog, den här gången en regnbåge i prefekt kondition. Punkt två kunde strykas på listan, vi var nära.

090912-3

 

En hasare togs av en öring.

Finalen som Jussi hoppades på var att på nära håll filma då en fisk bryter ytan och tar torrflugan. Vi chansade på lugnflyten, kanske skulle en fisk komma igång och vaka trots strålande sol och lunchtid. Vi hade tur, strax uppströms storstenarna stod ett par bågar och åt av insekterna på ytan. Nu hände det som man bara vågar hoppas på. Fisken vakade ett par gånger, flugan lades ut medan Jussi filmade över min axel. En meter framför flugan vakade fisken, därefter tog den. Jag krokade bågen och jag vågar tro att denna scen blev riktigt bra, hoppas det i alla fall.

Nu återstår att spela in kapitlet om flugbindningen och därefter skall filmen vara klar att släppas i mars.

Lördag
Dags för ett återbesök till Sverkestaåns flugfiskeklubb. Den här gången skulle vi öva praktisk flugkastning vid vatten. Killarna är verkligen intresserade och kunde kasta riktigt bra redan före. Vi började med att öva på grundkastet. Den här övningen går ut på att försöka kasta fluglinan så långsamt som möjligt men utan att förlora höjd. De flesta brukar då upptäcka att vi oftast tar i alldeles för mycket då vi kastar ut flugan. Dessutom så övar man på själva nyckelordet, linkontroll. Med grundkastet som bas gick vi vidare och övade bland annat på vinklade över- och underhandskast. Efter kastningen vid ån avslutade vi kvällen med flugbindning vid den trevliga butiken Jakto. Det kom väldigt få deltagare till flugbindningen men vi som var där hade en trevlig kväll tillsammans.