Fint torrflugefiske i klubbån

Publicerat Wednesday, August 05, 2009

Har varit uppe tidigt i ottan varje morgon de senaste veckorna, men inte i dag. Batterierna i väckarklockan hade tagit slut under natten så jag vaknade först halvsju. Det fick bli ett sent morgonfiske i klubbån här i Jönköping, i stället för ett besök vid Tidan som jag först hade tänkt.

Åns vattennivå verkar hålla sig på en lagom nivå, trots att vi inte haft något regn just här på någon vecka. Men det bör inte bli lägre, då blir fisken lättskrämd och fisket blir betydligt svårare. I dag skulle åns mellansträcka prövas, den som går ifrån parkeringen och upp till "Sventa djup". Namnet kan låta lite kryptiskt men det är en av åns djupare hölja som kallas så efter en tragisk händelse långt tillbaks i tiden;

"Det var höga vårflöden och Sven, en av de anställda på kvarnen, föll i ån och drev med det kalla vattnet. Han hittades död i höljan ett stycke nedströms, sedan dess har platsen kallats för "Sventa djup"."

090805

"Torrflugefiske i klubbån"

 

På plats vid ån såg jag genast flera mellanstora bäcksländor. Inga vak, men sländorna uppehöll sig heller inte vid vattenytan. Knöt på en olive/ brun "Elkhair Caddis" i storlek 18 på tafsspetsen, här skulle fiskas torrfluga. Jag började med att fickfiska av det första snabba partiet, här brukar det alltid stå en del fisk. En bit uppströms rinner merparten av åns vatten över en stor sten. Nedan stenen bildas en liten hölja där vattnet går runt ett par varv innan det fortsätter nedströms. Min "Elk hair" placerades i höljan en gång, två gånger, vid tredje driften försvann flugan ner i ett försiktigt vak. Trots att öringen inte var speciellt stor ( ca 25 cm) så hoppade den flera gånger och bjöd på ett ordentligt motstånd i det snabba vattnet.

 

Lycklig och glad över min torrflugeöring fortsatte jag ytterligare en bit uppströms. Ovanför nästa pol trycker strömmen in mot en naturlig stenkista. Intill kistan står det alltid öring, ibland en och annan hyfsad dito. För att inte skrämma dem som stod närmast började jag med att fiska av stenkantens nedre del. Redan vid första kastet togs flugan av en öring, något större än den förra. Fisken återutsattes snabbt och flugan torkades med hjälp av amadou.

 

Nytt kast, nu några meter längre uppströms. Inte heller den här gången behövde jag vänta särskilt länge på att en fisk skulle ta min fluga. Också den här öringen var det bra fart på, flera hopp och en del tjurande nere ibland stenarna utanför djupkanten.

Efter att klockan passerat nio började solen värma ordentligt. Klarblå himmel och strålande sol är ofta sämsta tänkbara kombination för ett lyckat torrflugefiske i en grund vildöringå. Så dagen fick ägnas till att byta några vindskivor på stugan i stället.

 

Skall börja packa inför kursen i Gimdalen som är nu i helgen. Det är tidningen Flugfiske i Norden som har arrangerat en strömvattenkurs i Gimån, tillsammans med Lars- Åke och Jennifer Olsson, Håkan Karsnäser och jag själv. Jag är säker på att det kommer att bli några riktigt trevliga dagar med mycket humor, flugfiskeutbildning, kastning och naturligtvis en hel del fiskesnack också….

 

Om kursen och fisket i Gimån kan Du läsa mer om på hemsidan på Måndag. Till dess, skit fiske!!