Fint torrflugefiske i Baltak!

Publicerat Monday, August 31, 2009

 

Trevligt torrflugefiske i Baltak!

 

Några gånger om året får jag den stora äran att instruera ensamma eller mindre grupper i fisketeknik. De flesta vill dessutom att vi är i Tidan Baltak, eftersom det är här man senare tänker använda sin kunskap.

I dag var det dags för två vänner ifrån Göteborg, Tore och Maurice. Båda har fiskat med fluga en hel del tidigare och T är dessutom riktigt inbiten. Dagen skulle ägnas åt att finslipa fridrift torrflugepresentation och nymftekniken "French style".

Redan klockan halv sju stod vi redo nedströms fallet, inväntande de första vaken. Mycket riktigt vakade snart ett par fiskar på de enstaka "mikro nattisarna" som drev med nedströms.

 

Men faktum är att allt fler börjat uppskatta torrflugefisket nedan fallet, vilket också märks på att fisken nu blivit betydligt svårare att lura. Till en början prövade vi med F- Fly i storlek 16. Men märkligt nog ratades den av fisken trots en fin presentation, har fisken här börjat lära sig månde?

Efter en stund lyckades vi i alla fall och kroka en halvkilosbåge med hjälp av en ljus Elk Hair Caddis i storlek 14. Härefter fortsatte vi att fickfiska oss neröver, mot bordet intill odlingen. Här emottogs våra torrflugor med en helt annan attityd, än uppe vid fallet. Vi lyckades kroka, tappa, landa eller håva säkert närmare tjugotalet fiskar under ett par timmar. Största öringen var ett praktexemplar på drygt 45 cm. Bäst fungerade en liten grå cdc- nattslända i storlek 14 eller 16. Efter lunchuppehåll fortsatte vi nedströms mot Bälteberga för att där under söka hur

vakintensiteten var. Vid Ruinpolen vakade några enstaka fiskar "halvt" regelbundet mitt i polen. Maurice lyckades kroka alla tre, men de slank av före vi han se dem ordentligt. Antagligen hyfsad fisk eftersom dem hade lärt sig att vara ytaktiva.

 090831-2

Maurice fiskar med fridriftande torrfluga i Baltak

 

Strömmen uppströms "Ruinpolen" testades också, men här var det mestadels småfisk. Vi hittade dock ett par fina bågar under högra brovalvet vid Bälteberga. En av fiskarna var verkligen rejäl och vi lyckades även lura denna att ta en av nymferna. Ganska spännande upplevelse att följa Tores nymfer ner mot fisken ifrån bron. Fisken tog en av nymferna ganska övertygande, men utan att orsaka minsta rörelse på tafs eller lina. En påminnelse om alla de hugg vi antagligen har under en dag men som aldrig upptäcks.

 080931-2

En fin regnbåge tagen med "French style" tekniken

 

Vid Bältebergapolen vakade det regnbåge längst hela bortre kanten (Falköpingsidan). Vi lyckades få en av dessa "ätare" att ta en F- Fly, men även denna fisk lyckades undkomma. På ytan var det ganska mycket myror och jag antar att det var dessa som fisken åt. Senare, framåt eftermiddag fiskade vi vidare i odlingsströmmen med French style. Fisket var verkligen bra och tekniken anammades av Tore utan vidare. Han blir antagligen en mink i ån vid nästa besök.

Kortfattat så fick vi ganska mycket fisk under dagen, både på torrfluga och med nymfer. Noterbart är ändå det mycket fina torrflugefisket som råder.

 

Tack Tore och Maurice för en verkligt trevlig dag tillsammans i Baltak.