Öring, regnbåge och kantareller!!

Publicerat Monday, August 03, 2009

Fortsatt bra torrflugefiske i Baltak!

 

Uppe tidigt i ottan, och redan klar att börja fiska vid halvsju. Möjligen i senaste laget, fisket har nämligen tidigare varit bra redan klockan sex. Fallet har varit helt fantastiskt under de senaste besöken, det var därför naturligt att börja där. Första kvarten var tämligen händelselös och jag såg vare sig vak eller insekter. Trots att jag kommit för att fiska väljer jag ändå att invänta det första vaket innan jag börjar kasta. Just nu tycker jag att det är roligast att fiska på "target fish", alltså fisk man kan lokalisera.

 

Kort därpå avslöjar sig den första fisken strax framför mig. På tafsen sitter en Partridge & Orange som endfluga, en mycket liten brun våtfluga som mellanfluga samt en lättdressad March Brown som toppfluga.

Strax före flugorna driftat ner till vakplatsen ges dem en stigande rörelse upp mot ytan. Tafsen signalerar napp och sekunden senare har fisken rusat ut med mer än 15 meter lina, rakt ut i polen. Efter några "tacklingar" från båda håll kan jag snart återutsätta en ca 40 cm lång öring, dock ej någon "äkta". Fisken hade tagit endflugan, en P&O.

 

Nu satte det i gång att vaka ordentligt. Två nattsländearter började kläcka nästan samtidigt, en liten ca 4 mm lång och en mellanstor ca 8 mm lång, båda mörkt grå till färgen.

Bytte ut mellanflugan till en "cdc- nattis" i stl 16 för att om möjligt också täcka av ytskiktet. Även detta "team" fiskade bra och jag krokade ytterligare ett "gäng" fiskar som antingen tog på nattsländan eller den lättdressade MB. En av fiskarna var en öring på ca 55 cm. Inget märkvärdigt i sig kan tyckas, sådana fiskar fångas nästan dagligen i Baltak. Men de flesta fiskar som vakar i strömmen brukar mäta 30- 40 cm. Nu hade alltså även en av de större lyckats acklimatisera sig till ett liv i ån vilket annars brukar ta betydligt längre- Kul!!

090803b

Lättdressade March Brown i storlek 16.

 

Vid åttatiden hade kläckningarna avstannat. Fortsatte då att gå neröver och bestämde mig för att ge Bältebergapolens övre del en chans. Här var några sporadiska vak, ingen riktig "rise" men ändå tillräckligt för att hålla intresset uppe. Hade ett par fiskar här som tog på övre toppflugan, MB.

Fisket i ån är alltså ritigt bra just nu, särskilt torr- och våtflugefisket.

 

Efter fisket blev det ett par timmar i svampskogen, jag och Bosse hittade flera liter vackert gula kantareller.

Nästa fiske planeras till på onsdag, får se om det blir Baltak eller möjligen klubbån då….

090803a